Vriendenboekje

Op het eiland Kreta kreeg ik via de mail een verzoek van een bibliotheekmedewerkster om een speciaal vriendenboekje voor de bibliotheek in te vullen. Verrassend, want het was zeker twaalf jaar geleden dat ik zoiets voor het laatst deed voor een leerling. Vroeger was het vriendenboekje de moderne opvolger van het poëziealbum - meestal iets voor meisjes - maar ook als meester werd je daarvoor gevraagd.
Voor zo'n poëziealbum was er altijd wel een dingetje: 'Waar haal je een passend versje vandaan!'
Op advies van mijn vrouw dook ik dan op zolder in een nog ingepakte verhuisdoos en vond daarin haar album. Daaruit gebruikte ik vaak het onderstaande gedichtje, dat nu opvallend goed past bij de gemeente Dordrecht, die voor een lastige bezuiniging staat:
‘Ik wil’,
Die twee woorden zijn machtig.
Zeg je ze ernstig en stil
Dan kunnen ze bergen verzetten.
Die twee kleine woorden: ‘Ik wil’.
(U mag raden welke tekening ik erbij maakte.)
Een vriendenboekje invullen was veel makkelijker. Je was er ook veel sneller klaar mee. Meestal vulde ik het tijdens het gemeenschappelijke 'melkdrinken' in. Kind blij, want het boekje verhuisde dezelfde dag nog naar 'het volgende vriendje'.
Ik mailde de medewerkster nog even terug met de vraag of het invullen in het buitenland dubbel zou tellen. Helaas was dit niet het geval. Maar omdat mijn vrouw ook maar meteen het boekje invulde, telden we toch dubbel.
De reden van het Vriendenboekje
In juni maakt de gemeente bekend hoe zij 13 miljoen euro moet bezuinigen in 2026. (Eerder was dat zelfs 16 miljoen.) Namen als het Wantijbad, De Dubbel, enkele bibliotheken en het Onderwijsmuseum circuleren al. Zeker is dat het museum uit de stad verdwijnt, mede doordat het rijk de subsidie terugtrekt vanwege ‘andere koers in het onderwijs’.
Ik wil in het bijzonder opkomen voor drie bibliotheken: Stadspolders, Crabbehof en Dubbeldam. Deze zijn genoemd als mogelijke sluitingskandidaten. De Centrale Bibliotheek verhuist immers naar het Dordthuis, samen met het VVV (De Intree).
Als vaste bezoeker van activiteiten in diverse wijkbibliotheken weet ik hoe waardevol deze plekken zijn. De bibliotheken vormen het hart in de wijk. Ze bieden veel meer dan boeken: het zijn leerplekken, ontmoetingsplekken, steunpunten. Vooral in wijken waar zo’n hart, hard nodig is.
Blijkbaar is dit brede maatschappelijke belang niet goed meegewogen bij de eerste schifting.
De bibliotheek aan zet
Gelukkig liet nu ook de bibliotheek van zich horen. Via het bewuste vriendenboekje worden op dit moment reacties verzameld, bedoeld voor de gemeenteraad en B&W en wordt in juni aangeboden. Het zijn slechts vijf vragen. Bij de laatste vraag ‘Ik vind dat de bibliotheek moet blijven’ kon ik een goed gevuld ei kwijt. Niet één, maar een hele doos vol!
Hopelijk heeft u ook mooie ervaringen tijdens uw bezoek aan de bibliotheek en wilt u die best delen.
Als u hier klikt, kunt u ook meedoen en de gemeente helpen op andere gedachten te brengen.
Bibliotheken als schuilplaats?
In het AD van 22 mei stond een artikel over het gebrek aan schuilplaatsen bij een ramp. Suzanne Hulscher, raadslid elders in Nederland én hoogleraar waterbouwkunde, zei daarin: ‘Bibliotheken of sportkantines zijn goede opties. Dit zijn locaties waar mensen graag komen.’
Een dag later reageerde Rennie Rijpma, algemeen directeur AD. Zij verduidelijkte de stelling dat dergelijke plaatsen van groot belang zijn, want het blijkt dat een sterke sociale samenhang bepalend kan zijn voor de overlevingskans bij een natuur- of klimaatramp.
Als dát geen eyeopeners voor de gemeente zijn, dan weet ik het ook niet meer.
Mogelijke oplossing
Ik ben geen roeptoeter op het internet. Meedenken in oplossingen vind ik veel belangrijker. Wellicht zit er iets tussen waaraan een ‘deskundige’ nooit aan dacht.
'Als de genoemde bibliotheken echt moeten verdwijnen, breng dan - indien mogelijk - álle bibliotheken (dus ook de centrale) onder in ‘De Holland’ aan de Burgemeester de Raadtsingel. De gereserveerde bibliotheekruimte in het Dordthuis kan dan gebruikt worden voor onderwijs gerelateerde tentoonstellingen, samen met het VVV. Een mooi startpunt voor een dagje Dordt.
Zorg er wel voor dat de ‘nieuwe bibliotheek’ vanuit alle wijken bereikbaar is met het openbaar vervoer.
Omdat op termijn de Dordtse binnenstad autoluw wordt, zullen er genoeg parkeerplekken bij b.v. het Maasterras moeten komen. De ‘pendelbussen’ naar de binnenstad zouden dan ook een halte moeten krijgen bij ‘De Holland’.
De column gaat onder de foto verder

In een volgende column kom ik toch nog even terug op het Onderwijsmuseum, want ook voor dit museum bedacht ik wat mogelijke oplossingen. Maar wie weet heeft u die ook wel. Mocht dit zo zijn, u bent van harte welkom in mijn mailbox via: voordelens51@gmail.com
Tot slot nog een variant van het poëzie-albumversje voor het stadsbestuur. Ik weet inmiddels dat de nieuwe burgemeester Nanning Mol gevoel heeft voor humor, dus alle beetjes helpen.
'Beste gemeentebestuurders, waar een wil is, is een weg.
Bezuinigen moet, maar liever aan luxe dingen.
Gevolg: De één is tevree, de ander heeft pech.
Ik breek graag een lans voor de bieb, het hart in een wijk.
Haalt u de stekker eruit, dan klopt er letterlijk en figuurlijk niets.
Houdt u de stekker erin, dan voelen de bewoners zich de koning te rijk.'
'Beste gemeentebestuurders,
Leer het gedichtje uit uw hoofd – u zult zien dat u bergen kunt verzetten! En vergeet vooral niet het vriendenboekje in te vullen! Klik hier
Want bibliotheken verdienen vrienden. Tenminste, dat ‘wil ik’ en vele anderen!'
***********
Fotoalbum
In het fotoalbum vindt u een selectie van een aantal activiteiten van de bibliotheek.
Tip: Klik op alle foto’s om te vergroten! Via de pijltjes links en rechts kunt u terug of verder bladeren.
Foto's en bewerkingen: Ferry Visser