Thuis in de toekomst

Op het Damiatebolwerk is in de kademuur een van de bekendste dichtregels van de Dordtse journalist, schrijver, dichter en vertaler Jan Eijkelboom gegraveerd: Wat Blijft Komt Nooit Terug. Het is een zin die tot nadenken stemt, een zin over weemoed, over dierbare herinneringen van vroeger die je niet vast kunt houden. Soms overkomt je dat, zo’n zin.
‘Ik wil je nooit meer kwijt teef´, stond bijvoorbeeld jarenlang geschreven op een lieflijk bruggetje wat ik regelmatig passeerde. Participerend onderzoek - ik ben er eens een keer voor gaan zitten, daar staat speciaal een bankje voor – leerde me dat elk wandelend stelletje, na met deze uiting geconfronteerd te zijn, inniger doorslenterde.
En pasgeleden brak ik weer mijn hoofd over zo’n zin: Thuis in de toekomst. Deze zinsnede is te vinden als je op de Noordendijk de niet te missen groene vmbo- en mbo-school, getiteld Yuverta passeert. Voorheen heette deze school het Wellantcollege, maar na een fusie met twee andere groene opleidingen werd dit de nieuwe naam. Yuverta is een nogal abstracte naam die associaties heeft met jij (yu), toekomst (verte) en groen (verde).
Ben ik de enige die zijn wenkbrauwen fronst bij deze oneliner? Het is een zin in de geest van: Ik leef in het nu. Maar niet vandaag. Bij Yuverta verwachten ze namelijk dat hun leerlingen zich niet concentreren op de lessen die dagelijks worden gegeven, maar dat ze met hun gedachten afdwalen naar de toekomst. ‘Waarom heb jij je huiswerk niet gemaakt?’ ‘Ja sorry meneer, ik was in gedachten al bij de diploma-uitreiking.’ Thuis in het nu lijkt me voor een school en de uiteindelijke resultaten die je met leerlingen wilt bereiken een slimmere zin. Leven in het hier en nu, soms ook wel leven in het moment genoemd, betekent immers dat je bezig bent met wat er op dit moment plaatsvindt. Je bent mentaal aanwezig bij wat je doet. Dat valt lang niet altijd mee omdat we heel vaak in beslag worden genomen door futiele problemen, levenspuzzels en andere zogenaamde prioriteiten
Enfin, elke organisatie die kort en krachtig wil laten weten waarom ze bestaat bedenkt kernachtige oneliners. De mooiste is in ieder geval die van het rioleringsbedrijf in Parijs:
Uw hoop is onze glorie.