Een ander geluid en een duit in het zakje
Omdat AD De Dordtenaar waarschijnlijk is gestopt met de regio-rubriek 'Lezersbrieven' werd mijn ei helaas niet in de krant gelegd. Omdat 'Elk nadeel ook zijn voordeel heeft', leg ik het ei nu in deze column.
De Stevensweg in Dubbeldam kreeg een verkeers-update waar niet iedereen van onder de indruk was. Als ‘veelgebruiker’ van de weg volgde ik de discussie op de voet. Behalve het AD De Dordtenaar maakte ook deze site melding van het ‘ongerief’.
Wat was er ook weer aan de hand
De bewoners van deze drukke doorgangsweg klagen al jaren steen en been over het rijgedrag van automobilisten. Zelden wordt er aan de maximale snelheid van 30 km gehouden. In de avonduren verandert de weg regelmatig in een racebaan met de bij behorende geluiden.
Dit laatste is namelijk mogelijk omdat de wegversmallingen ‘naast elkaar’ staan en is het voor de hardrijders een extra uitdaging om door het ‘poortje’ te racen. De klachten zorgden ervoor dat de buurt zich steeds meer zorgen ging maken over hun veiligheid.
De oude wegversmallingen bleken dus niet echt te werken.
De buurt ging in conclaaf met de gemeente, de gemeente luisterde en bedacht een extra hindernis om de bestuurders nog meer te laten merken dat je alleen maar met een lage snelheid over deze weg moet rijden.
Er kwamen een zestal (dezelfde) nieuwe verkeerssituaties in de weg. (Helaas geen slalompaaltjes zoals op de Gravensingel.) Op het ene paaltjes staat het F 05 bord en aan de andere kant het F 06 bord. (zie kopfoto)
Na het plaatsen kwam er protest van de Fietsersbond en ‘betrokkenen’. De laatste groep spreekt van een nutteloze versmalling.
Toen ik dit las vroeg ik mij af wie nu eigenlijk de ‘betrokkenen’ waren. Ik ben zo vrij om de ‘betrokkenen’ toch een naam te geven.
Volgens mij worden hier de automobilisten bedoeld. Zij kunnen nu niet doortrappen en moeten op de verschillende borden gaan letten. De planners deden het best slim. De borden staan namelijk om en om verdeeld. De ene keer heb je voorrang en bij de volgende serie moet je voorrang verlenen.
In de oude situatie ging het om ‘de brutaalste neemt voorrang’. Gaat het een keer mis (gezien de toestand van de paaltjes ging het regelmatig verkeerd) dan ben je zelf de klos.
In de nieuwe situatie weet iedereen dat je ook nog eens te maken krijgt met een overtreding als je iemand geen voorrang geeft. Bij een e.v.t. aanrijding is de schuldige vrijwel meteen bekend.
In mijn beleving zullen de automobilisten zich nu wel (iets beter) aan de 30 km gaan houden. Ze moeten wel. Maar omdat de paaltjes naast elkaar staan, blijft er voor de ‘racers’ - en vooral in de avonduren als het minder druk is - nog steeds een racebaan over.
Blijft over de Fietsersbond. Men is - terecht - bang dat de automobilist die voorrang moet verlenen, gaat uitwijken naar het fietspad.
Aan beide kanten van de weg is een smalle niet-doorgetrokken fietsstrook.
Het is wellicht een idee om deze strook wèl door te trekken en het wegdek voor de fiets e.v.t. rood. Desnoods het trottoir iets smaller of haal de mini-groenstroken weg.
In ieder geval kreeg de buurt waar men om vroeg. In plaats van twee barricades zijn er nu zes. Gehoopt wordt op meer veiligheid en minder lawaai.
Of dit echt het geval zal zijn, hangt af van de automobilist die zich wel of niet zal houden aan de snelheid. Het geluid zal dan beslist minder zijn.
En daar ging het uiteindelijk over!
Tot slot een bonus-tip
In Dubbeldam zijn er op de Gravensingel en op de Dubbelsteynlaan ook aanpassingen gedaan om het verkeer 'te remmen'.
Iets verder weg staan op de Strijensedijk tussen ’s Gravendeel en Mookhoek ook wegversmallingen om het verkeer te wijzen op de maximale snelheid en de soms gevaarlijke verkeerssituaties. De slimmeriken aldaar bedachten nog een ‘barricade’.
Tussen de paaltjes ligt ook nog een verhoging waar je echt niet te hard over moet rijden.
Een combinatie van deze voorbeelden zou in mijn ogen dé OPLOSSING zijn voor de bewoners van de Stevensweg!
Mijn voorkeur gaat overigens uit naar de laatste optie. Ook omdat het de gemeente minder geld gaat kosten.