woensdag 27 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Weten wie je bent
21
dec

Weten wie je bent

‘Weet u wie ik ben?, vraagt een bekende Nederlander bij de incheckbalie. ‘Nee, ik ken u niet, uw paspoort graag.’ ‘Weet u echt niet wie ik ben?’ vraagt de man ongelovig. Hij slaat de handen in de zij en staart de dienstdoende stewardess indringend aan. ‘U weet toch wie ik ben!’ klinkt het verontwaardigd en vol ongeloof. Even later klinkt een oproep over geheel Schiphol: ‘Is er een dokter aanwezig, hier staat iemand bij de balie die niet weet wie hij is.

Wie kent nog het interviewprogramma College Tour. Daarin mogen studenten aan een inspirerende gast vragen stellen. Onder hen waren niet de minste: Mark RutteYoup van 't HekGuus HiddinkAndré Kuipers en Johan Cruijff. Onder de buitenlandse gasten bevonden zich Robbie WilliamsSting en de Dalai Lama. Aan het eind vraagt de presentator zijn gast altijd om een advies: wat wil je deze studenten meegeven? Hoewel de antwoorden verschillen is er toch één opvallende rode draad: blijf vooral dichtbij jezelf. Jammer genoeg is dat een volstrekt nutteloos, nietszeggend advies. De vervolgvragen ontbreken namelijk: Jezelf zijn, wat is dat? Wat maakt jou tot wie je nu bent? Wanneer ben je jezelf? Hoe merk je dat? Hoe ziet dat eruit? Maar ja, de eindtune van het programma loopt.
Het is een antwoord met dezelfde strekking als: volg je hart, want dat klopt. De taalvondst is op zichzelf leuk gevonden. Je hart volgen? Als je geen idee hebt waarom, waarheen, waartoe; vooral niet doen!
Nu we toch bezig zijn. Er is er nog een die het goed doet. Mensen die roepen dat je vooral buiten je comfortzone moet treden. Niet doen! Die heb je niet voor niets. Neem vooral serieus waar je plezier aan beleeft. Geluk is lekker bezig zijn met dat waar je goed in bent. Als je talenten ergens anders liggen dan waar je nu mee bezig bent, dan is het fijn als het je lukt wat anders te gaan doen, maar dat heeft helemaal niets te maken met uit je comfortzone stappen.

Kortom: met dooddoeners komen we niet verder. Wel met de zoektocht waarin je steeds meer wilt staan voor wat je waard bent, doordat je weet wat voor jezelf waarde heeft. Er zijn van die momenten dat je vanwege opgedane zelfkennis zonder twijfel een besluit neemt. Vol overtuiging kies je de weg en die volg je. Je voelt: dit klopt. Het is de als de slaapwandelaar die onbewust bekwaam zijn spoor volgt. Voetje voor voetje. Stap voor stap. Zeker weten kan vanuit innerlijk weten en innerlijke overtuiging ervoor zorgen dat je intuïtief de juiste beslissing neemt. Kwetsbaar naar binnen, krachtig naar buiten.

Over kwetsbaarheid gesproken. Na een veelbewogen jaar wens ik iedereen een veelbelovend jaar.

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns