zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Wenstijd
25
okt

Wenstijd

In de Dordtse politiek is de begroting aan de orde. Nu plannen, prioriteiten stellen en budgetten verdelen om over een langere periode terug te kunnen kijken op wat er van terecht is gekomen. Zo willen B&W greep houden op het Dordtse huishoudboekje.

Op persoonlijk niveau doen we natuurlijk hetzelfde. We willen inzicht in onze uitgaven en inkomsten en als we d´r niet uitkomen is er altijd nog het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het Nibud. Zij geven praktisch tips en berekeningen op het gebied van onze huishoudfinanciën. Het cijfermatige is zeker niet onbelangrijk, veel huwelijken lopen op een scheiding uit vanwege gedoe over geld.

Hoe we het met elkaar rooien, is daarnaast nog van wezenlijker belang. Ooit las ik ergens een uitspraak van een topmanager: leven is jongleren met vijf ballen. De vier ballen familie, vrienden, gezondheid en geest zijn van glas gemaakt. Laat ze vallen en ze zullen haast onherroepelijk breken. Behalve werk. Dat balletje is van rubber en stuit vanzelf wel weer terug

Wat zijn uw wensen? Ga er eens met een kop koffie of een glaasje wijn onder handbereik voor zitten. Fantaseer er op los. Later kunt u uw wensen naar uw eigen situatie vertalen en kleiner, bruikbaarder maken. Gun uzelf eerst even ongebreidelde wenstijd. Het is niet handig om reeds bij de start van deze activiteit stil te staan bij wat het u eventueel oplevert. Dan wordt het een geestdodende activiteit.

Mijn wens ooit nog eens een boek te schrijven heeft geleid tot gedachtespinsels in deze vorm. En tot een vierde boek, samen met Wim Huijser, dat deze maand verschijnt: Onbegrensd. In gesprek over verlangen en culturele identiteit. Een 55 +er kan erachter komen dat hij vooral met plezier zijn loopbaan wil afronden en dat hij graag aan jongere collega’s zijn ervaring en kennis wil overdragen. Iemand merkt dat de lat steeds hoog leggen veel innerlijke onrust geeft en wil relaxter werken. Uiteindelijk levert deze exercitie een aantal gerichte doelen op. Bij veertigers - u weet wel, die van de midlifecrisis - zie je heel vaak wendingen in hun beroepsleven, die ten diepste voortkomen uit het vorm willen geven aan lang gekoesterde wensdromen. Soms zijn mensen verrast over de omwenteling die iemand in hun omgeving maakt. In mijn beleving komen dit soort veranderingen niet plotsklaps tot stand, maar zijn ze het gevolg van een langer sluimerende wensdroom. Iemand gaat niet ineens op wereldreis, zegt niet van vandaag op morgen zijn vaste baan op. De oorsprong ligt in een wensdroom die op een gegeven moment naar buiten komt. Tijdens loom luieren in bad, een discussie aan de keukentafel, een gesprek rondom de centrale verwarming of een ingeving bij een strandwandeling.

Een man en een vrouw zijn allebei 60 jaar oud. Een goede fee bezoekt hen op hun 25-jarig huwelijksfeest en geeft hen twee wensen cadeau. De vrouw wil graag een verre reis en prompt staat ze met twee tickets in haar hand. De man wenst een 30 jaar jongere vrouw. Even later is hij veranderd in een 90-jarige. Waarmee ik wil aangeven dat inzicht in eigen wensen niet vrijblijvend hoeft te zijn. Voor elk wat wils. Sommigen genieten van dromen op zich. Stel je voor dat ze uitkomen. Anderen sjouwen de mentale mindset ‘dromen zijn bedrog’ met zich mee.

Hoe zit het met u?

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns