zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Verlichting
26
nov

Verlichting

VERLICHTING

Op 10 januari j.l. schreef ik de column ‘Coronablues’. Het was een heftig stukje leeswerk waarin ik me probeerde te verplaatsen in de mensen die - mede door Corona - de eindjes niet meer aan elkaar konden knopen. Dat we die mensen niet moesten vergeten. Ik somde in de column een aantal ‘humane maatregelen’ op die heel wenselijk zou zijn.

We zijn nu bijna een jaar verder en Corona - met zijn maatregelen - is er nog steeds en de besmettingen lopen weer op. Er zijn demonstraties die vaak eindigen in rellen. De ‘korte lontjes met capuchonnetjes’ willen vooral aandacht voor zichzelf.

Maar er is ook goed nieuws! 
Gelukkig lees je ook over lichtpuntjes en dat er in deze onrustige tijd mensen zijn die wel aan anderen denken.
Want …… ‘Dordrecht - en een aantal regiogemeenten - gaat mensen die financiële problemen hebben, daadwerkelijk ondersteunen. Een tiental gemeentes in Nederland -  o.a. Rotterdam en Amsterdam -  gaan dit experiment voor vier jaar aan.

Inspringen voordat het te laat is
Zoals ik toen ook al schreef, zijn heel veel mensen met een uitkering, of die in een schuldsanering zitten, de weg naar een bepaalde instantie beu. De grootste reden is de schaamte.
En die weg gaat de komende vier jaar ‘verlicht’ worden. Er komt een ‘switch’ die ervoor gaat zorgen dat ‘de noodverlichting’ eerder gaat branden.

Vroegsignalering
Sinds 1 januari 2021 bestaat er landelijke nieuwe wetgeving over ´vroegsignalering´.
Mensen met betalingsachterstanden op huur, energie, drinkwater en zorgverzekering komen nu al in beeld bij de gemeente en krijgen proactief hulp aangeboden. Daar wordt per 1 januari 2022 ook de betalingsachterstanden op gemeentebelastingen aan toegevoegd.

Switch
Een geweldig initiatief waarbij de gemeente de rollen omdraait. De gemeente gaat nu zelf aan de bel trekken om hulp aan te bieden. Bovendien worden de mensen met een schuld én een uitkering verplicht om die hulp te accepteren.
De verantwoordelijke wethouder is Peter Heijkoop en bij die naam gaat bij mij altijd een led-lampje branden. Deze man trekt al jaren de kar als het gaat om de bestrijding van de armoede in onze stad. Deze bestrijding kost uiteraard geld. (Het afgelopen jaar verdubbelde dit bedrag naar 800.000 euro.) Door deze ‘switch’ zal het bedrag vermoedelijk een cijfer met zes nullen gaan worden, maar omdat er meer steden mee doen, valt er misschien in Den Haag, en tijdens een potje bekvechten in de Tweede Kamer, wel een geldpotje kapot.

Hopelijk komt er dan ook een oplossing voor de gang -  met loden schoenen - naar de hulpverleners. Er gaat namelijk niets boven een gesprek bij de mensen thuis, waardoor er minder sprake is van schaamtegevoel.

Humanitas
Humanitas Drechtsteden doet al jaren heel veel voor de medemens. Ze komen bij je thuis en je kunt er o.a. terecht voor hulp binnen het gezin, maar ook om het financiële plaatje rond te krijgen.

Kortom: Er komt voor veel mensen eindelijk licht in de duisternis en hopelijk zal er vanaf 2022 een mindere zware last op hun schouders hangen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Ferry Visser

Ferry Visser

Ferry Visser was werkzaam op twee Dordtse basisscholen (Merwedeschool op de Staart en obs De Griffioen in Stadspolders).
Na zijn vervroegd pensioen in 2012 kon hij zich geheel storten op zijn hobby’s (Griekenland, muziek, fotografie, pennen/bieretiketten verzamelen en vrijwilligerswerk).

Na verloop van tijd kwam er een hobby bij en werd ‘het schrijven’ zijn grootste passie. Geen boeken, maar vooral reacties op artikelen uit het AD met als hoogtepunt een bezoek van AD columnist Özcan Akyol.
Tot eind 2019 schreef hij voor het weekblad ‘De Stem van Dordt’ over Dordtse activiteiten en nu kunt u zijn stukjes ook hier op Dordrecht.net lezen......

Meer van Ferry lezen? Dat kan via: Wie schrijft, die blijft!

Overzicht columns