zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Tunnelvisie
23
okt

Tunnelvisie

Laatst fietste ik door de Kiltunnel. Deze tunnel verbindt Dordrecht met de Hoeksche waard. De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Dordrecht, Strijen en Binnenmaas zijn deelnemers in een samenwerkingsverband. Met de fiets kun je gratis onderdoor, in 2016 betaalden ruim vier miljoen voertuigen tol. Mensen die er vaak gebruik maken noemen het ook wel een tiltunnel, omdat ze zich afvragen of zo’n tunnel na bijna 40 jaar niet is afbetaald. De wethouder die erover gaat, geeft aan dat hij er jammer genoeg niet over gaat.
In een plaatselijke krant ontdekte ik dat deze tunnel ook een directeur heeft. Nu was mijn vader directeur. Een echte, altijd in het pak. Energie-, telecom- en internetbedrijven zijn als ze mij bellen altijd op zoek naar de eigenaar en soms verbind ik ze dan door met de directeur. Kun je als zzp’er nog eens een andere stem opzetten.

Als directeur kun je veel beïnvloeden. Volgens Frederic Laloux, die recent een bestseller schreef over hedendaagse manieren van organiseren, voelt slechts 13% van de werknemers zich echt verbonden met hun werk. Als directeur kun je dus niet alleen zelf heel vrolijk worden, je kunt ook dat ten hemel schreiende percentage, voor wat het waard is, omhoog krikken. Het lijkt mij geweldig eens een tijdje directeur van de Kiltunnel te zijn en op deze wijze indirect een bijdrage te leveren aan het algemene welzijn.

Om te beginnen is het al fijn probleemloos last te hebben van een tunnelvisie. Wat ik meteen zou doen is de naam veranderen in iets vrolijkers. Kiltunnel heet voortaan bijvoorbeeld De Mollengang. Altijd goed voor een prijsvraag. En leuk om met een groep creatievelingen over te brainstormen. Dan heeft zo’n functie meteen ook zin.
‘Kunt u een boodschap achterlaten?
Hij is vandaag absoluut niet bereikbaar…’

Op bijzondere dagen, neem voor het gemak kerst, kun je met een uitgekiend lichtplan voor extra tolbezoek zorgen. Valentijnsdag, ook zo’n mogelijkheid om autorijders elkaar te laten ontmoeten. Vraagt wel aanleg van een aparte parkeerplaats, daar is dan overleg op hoog niveau voor nodig en dan ben je toch weer lekker aan de slag. Wat te denken van een spreuk van de week. Zo’n doordenker wat tot een verdiepend gesprek bij de koffieautomaat leidt.
Personeelsbeleid, ook een boeiend onderwerp. Mensen vitaal houden die stilzittend geld in ontvangst nemen van passerende automobilisten. Als zitten het nieuwe roken is, hoe leuk is het dan om met het personeel regelmatig een rondje door de tunnel te lopen. Als directeur ga je natuurlijk elke dag heen en weer. De ene keer met de fiets, dan weer met de auto. Het is zo’n baan die je tijdelijk doet, zodat de creativiteit blijft stromen.
Als tunnelgangers steeds geprikkeld worden, op weg naar of van hun werk, is tol betalen een waar genoegen. Deze zintunnel wordt een inspiratiemoment in de tijd. Je zou er bijna voor verhuizen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns