zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Sterretjes
19
mei

Sterretjes

Deze lente brengt tijdelijke zomergeluiden. Loop rond in onze fraaie stad en zie, de terrassen van de plaatselijke horeca puilen uit. En natuurlijk mist iedere rechtgeaarde Dordtenaar straatmuzikant Charly, helaas overleden.

Uit een langsscheurende auto klinkt snoeihard het nummer Don´t worry be happy. Het is een van de weinige auto-open-raam-nummers die bij mij geen irritatie van overlast oproept. Het is zo´n liedje wat op de een of andere manier een glimlach op je gezicht teweeg brengt. Het was in 1988 een grote hit van Bobby McFerrin en de tekst staat nog steeds als een huis:

Every life has some trouble

When you worry you make it double.

Een aantal * * * * siert mijn voorruit. ´Daar moet je eens wat aan doen, zeker als je tijdens je vakantie binnenkort veel kilometers maakt´, adviseert een vriend. Zo gezegd, zo gedaan. Even mijn verzekering bellen, waar ik uitkom bij mevrouw H., die met een enigszins doorrookte stem mij te woord staat. Gisteravond laat geworden? ´Wanneer is de schade ontstaan?.` Als ik aangeef al jaren met die sterretjes te rijden, geadviseerd ben om …en zij mij interrumpeert dat dit soort schade binnen 3 x 24 uur gemeld dient te worden, voeg ik me meteen in de procedure; volgzaam als ik ben. ´Eergisteren op weg naar Harlingen.´ ´Wilt u ook nog weten hoe en wat´, vraag ik haar. Niet nodig, ik blijk verzekerd. Ik geef aan dat als op korte termijn dit euvel niet te verhelpen valt, deze melding gewoon vervalt. Dat begrijpt ze niet en ik leg uit dat deze sterretjes geen halszaak zijn; als ´t snel verholpen kan mooi, en anders maar niet. Ze verbindt me - hoofdschuddend, stel ik me voor - door naar een glasherstelbedrijf, dat is althans de opzet. De lijn staat open, terwijl mevrouw H. buiten de procedure om haar hart lucht: ´Daar kan ik zo boos over worden, zo´n klojo die dan op het laatste moment schade meldt en dan morgen geholpen wil worden´.

De uitdrukking don´t worry, be happy schijnt afkomstig te zijn van Meher Baba, een Indiase geestelijke van Iraanse afkomst. Maak je geen zorgen, wees gelukkig refereert aan de pogingen die iedere volgeling moet doen om onthecht te raken van alle aardse obsessies en beslommeringen, die immers van tijdelijke en dus voorbijgaande aard zijn. De verbinding met het service center komt niet tot stand, waarop ik mevrouw H. terugbel. Welk zinnetje weegt nu zwaarder, dat maakt nogal uit voor ons gesprek. Ik herhaal wat ik letterlijk hoorde en vertel haar dat ik dat niet zo prettig vond en dat ik mijn standpunt over mijn omgang met verzekeringen toe wil lichten. We raken in gesprek, ze maakt excuses en ze vertelt dat ze onlangs zelf als klant in een restaurant ook zo´n vervelende ervaring had, waarbij ze zelfs was opgestapt. Volgens mij hebben alle klanten van mevrouw H. na mij warme gevoelens voor haar. En mocht u er met uw TomTom deze vakantie niet uitkomen: don´t….

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns