zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Mentale vuilstort
23
jun

Mentale vuilstort

 

Het magazine Dordrechtmaggezien valt in de bus. Tal van activiteiten mogen we in zomers Dordrecht tegemoet zien. Onlangs bivakkeerde ik met een vriendengroep op een camping net onder de Postbank. Op zo’n terreintje waar de tijd heeft stilgestaan. Er is slechts sanitair. Bij de uitgang kruisen fiets-, wandelpaden en een autoweg elkaar, om overzicht te bewaren staan er op een kleine oppervlakte circa 30 verkeersborden opgesteld. Een fietser met een futuristische helm en de blik op oneindig slaat onverwachts rechtsaf en botst bijna tegen me op. ‘Onduidelijk aangegeven’, mompelt hij in het voorbijgaan. Nu hoeft het ook weer niet zoals in Havana, waar geen verkeersborden te vinden zijn. Die worden creatief hergebruikt om metaalmoeheid van de befaamde oldtimers tegen te gaan. De hitte doet ze smelten.
Hoe meer we willen beheersen, des te meer vliegen we uit de bocht. Hoe zit dat in onze vakantieperiode? Kunnen we loslaten? Vakantie roept associaties op als ‘even niks’, wat in de meeste gevallen veel activiteit teweeg brengt. Spullen verzamelen, onderweg erachter komen wat je vergeten bent en wat je juist graag mee had willen nemen. Check, check, check, vroeger vervolgd met cheque, cheque, cheque. Vakantie is bedoeld om - vaak letterlijk - bij te tanken, tot rust te komen, afstand te nemen van de waan van de dag. En dat is nodig, zo heb ik het idee. Tijdens trainingen vraag ik vaak maar levensmotto’s van deelnemers. Meer en meer krijg ik te horen dat aan een goede balans tussen werk en privé wordt gehecht. Van veertigers en vijftigers hoor ik relativerende opmerkingen over werk in de geest van: waar gaat het nu eigenlijk echt over in het leven. De next generation, geboren na 1986, is minder prestatiegericht en werkt om te leven, niet andersom.

Wat heb je nodig om in een relaxte staat van zijn te geraken? Twee uiteenlopend berichten zorgen voor verwarring. In NuZakelijk, nieuws voor professionals, staat een opmerkelijk bericht: 33 procent van de Nederlandse werknemers zegt zijn werkmail tijdens de zomervakantie te lezen. Een op de 3 geeft als reden dat het checken van de mail helpt om te ontspannen. Ondanks het feit dat het een discutabel onderzoek is - slechts 800 Europese respondenten zijn ondervraagd en de definitie van een statisticus is bekend: iemand die verdrinkt in een rivier die gemiddeld een meter diep is - geeft dit bericht te denken. Met de huidige smartphone ben je niet alleen bereikbaar, je hebt ook bereik.
       De Volkskrant kopt met ‘Een virtuele vuilstort voor al uw frustratie.’ Een creatieve collega uit het noorden van het land heeft een website bedacht waarop je alle ergernissen, frustraties en opmerkingen waar je last van hebt in een virtuele vuilnisbak kunt dumpen. Nooit meer gestrest op vakantie. Stilstaan bij je mentale ballast zorgt dat je opgeruimd kunt weglopen uit de waan van de dag. Wat nu: vijf à tien minuten per dag je mail checken of vooraf virtueel vuilnis storten? Ik geloof dat ik me voor de zoveelste keer ga verdiepen in het boek De wereld gaat aan vlijt ten onder, een gouwe ouwe van schrijver en levensgenieter Max Dendermonde.

Hoe zit het met jou? Stort je vooraf je mentale vuilnis, check je voortdurend je mail of…?

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns