zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Lef
11
jan

Lef

Januari is de maandag van het jaar. Oud en nieuw achter de rug. Alle kerstspullen, en – naalden, opgeruimd. En dan? Gelukkig kun je tijdens de nieuwjaarsreceptie van het college van B&W allerlei mensen de hand schudden. Slechts onderbroken door een (maiden)speech van burgemeester Kolff. Zijn thema behelst een oproep tot verwondering. Daar wil ik specifiek voor politici graag iets aan toevoegen, namelijk lef, durf.
Ik maak me niet zo snel druk over wat politici beslissen. Het is tenslotte een hondenbaan, al die vergaderingen bijwonen waar ieder zijn zegje wil doen, en niet altijd even prozaïsch. En het lijkt me een hele klus om alle dossiers goed bij te houden om een zinnige bijdrage te kunnen leveren. En filosofisch gezien is het leven een examen zonder antwoorden, dus al die meningen vragen enige relativering.

Mijn toevoeging wil ik illustreren met een voorbeeld en een tip voor een toekomstig besluit.
Elio Barone, die Dordrecht als het Venetië van het noorden promoot, wil via Stichting Leefwerf De Biesbosch graag in de nieuwe wijk Stadswerven een levendige stadshaven creëren, waarin ruimte is voor varend erfgoed, jachten, recreatie, waterwonen, werken en watersport.
De gemeenteraad is gevraagd in te stemmen om deze stichting ruimte te bieden voor maximaal 10 ligplaatsen voor historische schepen. Onder die voorwaarde verstrekt de provincie Zuid-Holland een subsidie van 200.000 euro. Met allerlei mitsen en maren mogen er, zo is besloten, 5 a 6 schepen komen te liggen. Jammer van die twee ton. Hoe kun je 3,5 miljoen extra uitgeven voor een nog te bouwen brug, een brug met een ingewikkelde constructie en dus het risico van oplopende meerkosten, terwijl je voor een plan waar met hart en ziel voor wordt gestreden als gemeente niet garant wil staan voor het in verhouding luttele bedrag van tweehonderdduizend euro? Vandaar mijn oproep om meer te durven. Voor wie overigens twijfelt aan mijn voorspelling over de meerkosten, lees eens het boek Great Planning disasters van Peter Hall.

Dit jaar was ik in Valencia, waar een beroemd gebouwencomplex staat van de architect Calatrava: de stad van de Kunst en Wetenschap. Oorspronkelijk was het budget voor La Ciudad de las Artes y las Ciencias vastgesteld op 300 miljoen euro. De uiteindelijke totale kosten van het CAC worden geschat op 1.3 miljard euro. Weer zo’n voorbeeld, al is dat voor deze architect geen uitzondering.
Dan mijn tip over een toekomstig te nemen gedurfd besluit. De Spuiboulevard en omgeving gaan op de schop. Wat gaat het worden? Even terug naar Valencia. Wat ik daar geweldig vind, is dat je een heerlijke fietstocht kunt maken door het Turia park. Dit park slingert zich door het centrum van de stad. Het beslaat een oppervlakte van 110 ha en strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer. Met volop bankjes waar mensen uitrusten of in gesprek gaan Er zijn kinderspeelplaatsen, sportvelden en het wordt veelvuldig gebruikt door joggers, fietsers en wandelaars. Een fantastische ontmoetingsplek. En nu terug naar de Spuiboulevard.
Ik zie een brede groenstrook naast een rivier, met fietsers, wandelaars een knus pleintje. Het autoverkeer kan via de Prinsenstaart of de Burgemeester de Raadtsingel de stad in en uit. Aan beide zijden zijn ook parkeergarages. Wat een visie, wat een lef.

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns