zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Friese vlag
03
nov

Friese vlag

Hoe zou het afgelopen zijn met de man die in een Fries shirt meedeed aan de Drechtstadloop? Ik passeerde hem rond het zeven kilometerpunt en hoorde hem hijgen, steunen en kreunen. ‘Hoe ver nog?, vroeg hij, waarna hij hardop ‘zeven, zeven, zeven’ herhaalde.

Ooit miste ik een hardloopwedstrijd omdat ik in een eindeloze file terechtkwam. Het werd met recht een anti-loop. Tijdens de 10e Drechtstadloop was ik gelukkig op tijd. Leuke sfeer, veel deelnemers, opzwepende muziek bij de start. Interessant is bij sport altijd de vraag hoe je nu, gezien je mogelijkheden, het beste presteert. Voor de een - mijn Friese medeloper - zal dat simpelweg zijn de finish halen, de ander mikt op een persoonlijk record.

Schaatser Sven Kramer won de 1.500 meter bij het NK, een afstand waar hij eigenlijk afstand van had genomen. Hij is zich gaan richten op de vijf en tien kilometer.’ Soms komt iets naar je toe, als je het juist loslaat’, ongewild rolde een filosofische zin uit zijn mond. Het klinkt tegenstrijdig, maar zo is het wel. Je bereikt je doel vooral, als je het loslaat.  Als je te gespannen, te gestrest aan de slag bent, heeft dat zijn weerslag. Nodig is erop vertrouwen dat het goedkomt en vanuit die ontspanning heb je veel meer kans van slagen. Ik had het graag met mijn Friese vlag willen bespreken.

Zo had ik hem ook het verhaal over de man die op vlinderjacht is willen vertellen. Hij rent met zijn netje achter een zeldzame vlinder aan en telkens als hij denkt: nu heb ik je, is de vlinder weer gevlogen. De jacht duurt eindeloos lang, een enorme afstand wordt afgelegd, zonder succes. Hij geeft de moed op. Terneergeslagen zet hij zich neer op een omgevallen boomstronk en werpt zijn netje weg. Op dat moment komt de vlinder op zijn schouder zitten.

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns