woensdag 27 oktober 2021

Alles over Dordrecht

De letter van het jaar is …….., de B van balen!
27
dec

De letter van het jaar is …….., de B van balen!

Op 1 januari 2020 viel het doek voor het weekblad “De Stem voor Dordt”. Voor mij was dat best slikken, want er kwam min of meer een einde aan mijn hobbyschrijfwerk over Dordrecht (en soms ver daarbuiten).
Daarna kwam Corona om de hoek kijken. Ik schreef een blog met mijn eigen Corona-ervaringen en staakte in juni ‘de strijd’, omdat het me niet in de koude kleren ging zitten.
Er volgde een periode van ‘schrijfonthouding’.

Totaal onverwacht vroeg hoofdredacteur Hans Huisman van ‘Dordrecht.net’ of ik zin had om voor hen af en toe te willen schrijven. Op 18 november stelde ik me voor in mijn eerste column ‘Opa is grijs’. Vanaf die tijd schrijf ik over ‘van alles en Dordrecht’ -  en soms erbuiten - .
Het werd een lastige periode om spontaan te schrijven. Corona zorgde voor zoveel beperkingen! De aankomst van Sint en Piet ging aan me voorbij en net voor de eindejaarsfeestdagen kreeg ons land te maken met een nieuwe lockdown. Kerstmis en Oud-en Nieuw zullen in veel families geen feestjes worden, maar er zal eerder sprake zijn van ‘herdenking’.

In het ‘oude normaal’ kreeg onze stad tijdens de drie dagen van de Dordtse Kerstmarkt meer dan 100.000 bezoekers uit binnen-en buitenland op bezoek. Had ik honderden pita gyros verkocht in de kraam van mijn Griekse vrienden van Grieks mediterraan restaurant Ammos. Ook dat restaurant moest vanwege het virus dicht en wat had Sakis een klein mazzeltje dat hij het had aangedurfd om in januari een nieuw pand te huren! Maar hij had ook vette pech omdat het virus roet in de verbouwing gooide. Eind oktober opende Gyros Boutique met een nieuw concept met ’high- end street food’ zijn deur.
Veel (horeca)ondernemers zagen - ondanks alle maatregelen - ook kansen om iets te kunnen ondernemen. Ik noem de vondst “vier x B”. Bellen, Bestellen, Betalen en Bezorgen! Door deze formule kunnen veel ondernemers het nog een beetje bolwerken. Helaas zijn er ook niet-essentiële bedrijfstakken. Voor hen zijn deze maanden echt desastreus. Ik hoop dat 2021 voor iedereen veel beter zal worden.

Het lichtpuntje over het vaccin doofde helaas vrij snel en moeten we wachten tot na 31 december.
Afgelopen week kwam er voor Dordrecht toch een lichtpuntje. Natuurlijk ben ik net als de burgemeester ‘Schapentrots’ en werd mijn woonplaats letterlijk en figuurlijk uitgelicht om geld in te zamelen voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Voor mij was het vooral leuk dat mijn oud-leerling Yasmin Sendar ook met ‘Scrooge Live’ meedeed. Het allerbelangrijkst was toch dat de uitzending voor heel veel donaties zorgde.

Afsluitend kom ik tot de nare conclusie dat het jaar 2020 voor jong en oud voornamelijk een Baaljaar werd. We moeten de vele nare gebeurtenissen maar snel vergeten. Ik wens jullie daarmee heel veel kracht en sterkte.

Iedereen een gezond en (be)zinvol 2021 toegewenst!  

Ferry

Deel dit bericht met je vrienden!

Ferry Visser

Ferry Visser

Ferry Visser was werkzaam op twee Dordtse basisscholen (Merwedeschool op de Staart en obs De Griffioen in Stadspolders).
Na zijn vervroegd pensioen in 2012 kon hij zich geheel storten op zijn hobby’s (Griekenland, muziek, fotografie, pennen/bieretiketten verzamelen en vrijwilligerswerk).

Na verloop van tijd kwam er een hobby bij en werd ‘het schrijven’ zijn grootste passie. Geen boeken, maar vooral reacties op artikelen uit het AD met als hoogtepunt een bezoek van AD columnist Özcan Akyol.
Tot eind 2019 schreef hij voor het weekblad ‘De Stem van Dordt’ over Dordtse activiteiten en nu kunt u zijn stukjes ook hier op Dordrecht.net lezen......

Meer van Ferry lezen? Dat kan via: Wie schrijft, die blijft!

Overzicht columns