maandag 17 mei 2021

Alles over Dordrecht

16
jul

Boekentherapie

Onlangs vertelde een vrouw in het radioprogramma Kunststof enthousiast over boekentherapie. Een bepaald onderwerp raakt je, een toepasselijk boek kan helend werken. Het geheel werd luchtig gebracht. Wie leest leeft dubbel, de slogan van een plaatselijke boekhandel is dus ook Wie leest, leeft lekker. Met de zomervakantie voor de deur en met in gedachten ‘achterwaarts begrijpen, voorwaarts leven’ haak ik graag aan met wat willekeurige persoonlijke tips.

Als het gaat over betekenisvolle boeken denk ik niet meteen aan managementboeken. Toch is een lezenswaardig boek in dit genre leggen De 5 frustraties van teamwork van Patrick Lencioni, een bruikbaar boek voor ieder die in een team samenwerkt. Een bruikbare theorie wordt uitgewerkt aan de hand van een praktijkverhaal. Op elke verjaardag is het een kadootje om te lezen in Nog vele jaren - De symboliek van elk levensjaar van Hans Korteweg. Een mooie reflectie op wat je herkent in de beschrijving van je levensjaar.

Verder hou ik vooral van verhalende schrijvers. Zo herlas ik onlangs De tol van de roem van de helaas te vroeg overleden columnist Adriaan Jaeggi. Een boek over hartstocht en in dit geval een onbereikbare liefde. Ventoux van Bert Wagendorp, een verhaal over vriendschap, kent een vervolg: Ferrara. Naast de vergankelijkheid van het bestaan een boek over de band tussen een vader en een dochter. Tijdens het lezen mijmerde ik over de relatie met mijn dochter, want dat is wat lezen oproept: herinneringen, nostalgie, weemoed, overdenkingen.

De schrijver Alex Boogers schrijft een boek in drie, vier maanden. Het verhaal zit in zijn hoofd en tijdens marathonsessie perst hij het er achter elkaar uit. Zijn boek Alleen met de goden, een verhaal over verstoorde familierelaties en een zoektocht naar een vader, lees je in een adem uit, net zoals het is geschreven. Teruglezend zie ik dat ik vooral boeken noem waarin het gaat over thema’s als liefde en de rol van je opvoeding, je systeem van herkomst. Dan past ook Erotische intelligentie van Esther Perel. Een boek met als subtitel: Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend?

Tot slot: In september 2018 schreef Volkskrant-journalist en schrijver Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in ‘de beste interviewserie van 2018’, aldus Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van ons leven?’ In De zin van het leven bundelt Obbema deze gesprekken én het artikel waarmee alles begon. Het resultaat is een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen maar zelden expliciet beantwoorden.

Zondagmiddag 13 oktober organiseer ik op Voorstraat 125 een interactieve workshop onder de noemer Een zinvolle zondagmiddag in aanwezigheid van Fokke Obbema. Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

Een goeie zomer!

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns