Alles over Dordrecht...

Column

Miscussie (maandag 23 december 2019)

Afbeelding bij Column: Miscussie

We nemen afscheid van een jaar met toenemende polarisatie. Discussies lijken zich te verharden.
Terwijl we Jules Deelder kunnen citeren ter relativering van het eigen gelijk:
Alles blijft, alles gaat voorbij; alles blijft voorbijgaan.

Hoe maak je ruimte voor nieuw denken? Hoe verval je niet in wat ik ooit ergens in een Engels boek hierover las: Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
Zoals u weet zijn er vier vormen van overleg. Downloaden, discussie, dialoog en ‘the flow’. Downloaden is de vorm waarin je iets vertelt aan anderen zonder dat je geïnteresseerd bent in wat de ander daar eigenlijk van vindt. Bij discussie staat je eigen mening voorop, je bent sterk gericht op overtuigen en wilt het ongelijk van de ander aantonen. In de politiek duiden we deze vorm van overleg aan als debat, al te vaak ontaardt deze vorm in een dialogue of the deaf; een debat waarin de deelnemers langs elkaar heen praten. In de filosofische Indiase fabel De Blinde Mannen en de Olifant beschrijft John Godfrey Saxe hoe zes blinde reizigers op hun levensweg tegen verschillende delen van een olifant aanlopen. Elke blinde man schept vervolgens zijn eigen versie van de realiteit, gebaseerd op zijn eigen beperkte ervaring en perspectief. De eerste blinde voelde een muur (de flanken), de tweede een speer (de slagtand), de derde een zeeslang (de slurf), de vierde een boom (de knie), de vijfde een waaier (het oor) en de zesde een touw (de staart).

Debat is daardoor meestal een als dialoog vermomde reeks monologen - dat hoeft geen betoog. Debat is in de kern een beschaafde vorm van strijd, waarin ieder in pakkende one-liners zijn oude zekerheden verdedigt. Het gevolg is nogal eens een Babylonische spraakverwarring, waarmee we overigens trouw blijven aan onze christelijk-sociale traditie. Behalve slechthorend zijn deelnemers aan een debat vaak ook slechtziend. Vooral bijziendheid - slecht zien wat verderaf staat - komt veel voor. En des te meer informatie - lees: koopkrachtplaatjespuntenwolken, klimaatoverzichten - des te meer kans op miscussie.

Het ontdekken van gemeenschappelijkheid verlangt dat deelnemers aan een overleg willen geloven dat ieder op zich dè wijsheid ontbeert. Pas dan ontstaat samen denken (‘Ja, en’) en heel soms komen mensen dan met elkaar in the flow.
Flow-denken en doen, Lijkt me een mooi voornemen voor 2020. Heb 't goed.

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info