Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Zo doen we dat
07
nov

Zo doen we dat

De kelner van het sjieke restaurant zag mij en mijn lief in vrijetijdskleding binnenkomen. We hadden onverwachts iets te vieren, een telefoontje van een van de kinderen maakte ons blij. Daarom besloten we impulsief tot een etentje in het dichtstbijzijndste etablissement. Natuurlijk vielen ons bij binnenkomst de maatpakken en jurken op, waardoor wij qua dresscode enigszins uit de toon vielen. De ober van dienst keek ons vorsend aan en zonder iets te zeggen dirigeerde hij ons naar een hoekje van het restaurant. Voorkomend bediende hij ons, het eten smaakte, al viel het ons op dat andere gasten die later arriveerden, eerder werden bediend. Uit zijn houding bleek dat hij ons niet vond passen in ZIJN restaurant.

‘Die geven wij geen fooi’, dachten wij. Bij het afrekenen zag ik hem denken:

‘Ze je wel, dat had ik wel verwacht’, waarmee hij vergat dat hij het er zelf naar gemaakt had. Hij gaf ons een mooi voorbeeld van hoe selffulfilling prophecy werkt. Mensen vertonen precies dat gedrag of roepen die verschijnselen op die ze tevoren het meest vrezen. Ze zitten daar zo gevangen in dat ze geen andere sturing meer lijken te kunnen geven dan uitgerekend in de richting van de vooraf bedachte uitkomst.
Het meest bekende voorbeeld is wellicht het gedrag van de door John Cleese vertolkte eigenaar Basil van het hotel Fawlty Towers. Als de komst van Duitse gasten wordt aangekondigd, waarschuwt hij al zijn personeel dat ze het woord oorlog niet mogen noemen. In zijn paniek is hij zelf echter degene die zich bij iedere zin vergist. Hij maakt het met iedere verontschuldiging bonter, tot dat hij ook het opheffen van zijn rechterarm niet meer kan onderdrukken.

Het strekt daarnaast tot aanbeveling om voorzichtig te zijn met wat je wenst:
Terwijl ze op de operatietafel ligt, de dood nabij, krijgt ze een visioen. Een helder licht verschijnt, God staat voor haar en ze vraagt:
'Is mijn tijd gekomen?'

God antwoordt: 'nee hoor, je hebt nog 43 jaar, 2 maanden en 8 dagen tegoed'.
Een paar weken later neemt ze al haar spaargeld op en besluit ze een facelift en een liposuctie te doen. Daarnaast ook haar lippen op te laten spuiten, een borstvergroting te nemen et cetera. Kortom, een totale make-over. Nu ze weet dat ze nog een heel leven voor zich heeft, loont het de moeite.

Maar helaas, na de laatste operatie steekt ze totaal gerenoveerd de straat over en wordt gegrepen door een ambulance. Ze is morsdood. Eenmaal bij de hemel aangekomen, foetert ze tegen God:
'Hoe kan dit nu? Ik dacht dat je had gezegd dat ik nog ruim 40 jaar tegoed had!’
‘Ooohhh’, zegt God, 'ben jij het? Meid, ik had je niet herkend!' zo werkt het 

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns