Alles over Dordrecht...

Column

Dochters van Dordrecht 1: Dordtse vrouwen beroemd of onbekend (vrijdag 8 juni 2018)

De Dordtse journalist Saskia Lensink werkt aan het boek Dochters van Dordrecht, een verhalenbundel over vrouwen uit de Dordtse geschiedenis. Over de totstandkoming van dit boek houdt ze een blog bij, dat vanaf nu ook op Dordrecht.net wordt gepubliceerd.

Blog

(Illustratie: Anjo Vrieling)


1. Dochters van Dordrecht

Dochters van Dordrecht wordt een verhalenbundel over vrouwen. Dordtse vrouwen. Uit de twaalfde of de twintigste eeuw, of ergens daartussenin. Beroemd of onbekend, rijk of arm, hoog of laag geboren. In het boek beschrijf ik een bonte stoet vrouwen: een vroedvrouw uit de arme wijken, een operazangeres, beroemde én vergeten schrijfsters, de echtgenote van Cornelis de Witt, heksen, meerminnen, kunstenaressen, vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog, politica. En nog veel meer.

Wethouder Piet Sleeking gebruikte de term Dochters van Dordrecht tijdens een bijeenkomst over het project Zonen van Dordrecht. Bij Zonen van Dordrecht worden vier beroemde Dordtse mannen herdacht die precies 100 jaar geleden, in 1918 dus, zijn geboren: Cees Buddingh’, Otto Dicke, Aad Alblas en Koos Monster. ‘Maar er zijn ook genoeg Dordtse vróúwen geweest die het herdenken waard zijn’, werd er gezegd. ‘Moet daar ook niet eens aandacht voor komen?’ Die opmerking sudderde een paar weken in mijn achterhoofd. Toen nam ik het besluit om het boek Dochters van Dordrecht te gaan schrijven.

Vaak zijn vrouwenverhalen vergéten verhalen. En dat is jammer, want de stad heeft in alle sociale lagen bijzondere vrouwen gekend. Vrouwen die hun talenten, soms tegen de tijdgeest in, tóch wisten te ontplooien. Of die op onopvallende wijze bijdroegen aan de gebeurtenissen.

Het boek verschijnt in 2019, een voor vrouwen bijzonder jaar: dan is het precies 100 jaar geleden dat het actief vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Om die reden is het Dordtse vrouwenplatform Vrouwen Kunnen Alles aangehaakt en wordt Dochters van Dordrecht niet alleen een boek, maar ook een project. Verspreid over het jaar worden activiteiten georganiseerd die vrouwen voor het voetlicht brengen. 2019 wordt het jaar van de Dordtse vrouw!

In dit blog doe ik verslag van de ‘avonturen’ die ik meemaak tijdens het schrijven van dit boek. Ik spreek interessante mensen, kom op onverwachte plaatsen, doe bijzondere ontdekkingen. Hier en daar licht ik een tip van de sluier op over de vrouwen die aan bod komen. In het volgende blog vertel ik iets over mijn zoektocht naar Maria van Berckel, de echtgenote van Cornelis de Witt. Zij was de eerste vrouw die ik voor dit boek heb beschreven.

Saskia Lensink

Saskia Lensink

Saskia Lensink is journalist en tekstschrijver. Momenteel werkt ze aan het boek Dochters van Dordrecht, dat in het najaar van 2019 verschijnt bij uitgeverij Liverse. Over de totstandkoming van het boek houdt ze een blog bij op haar website saskialensink.nl/dochters-van-dordrecht.


Saskia Lensink

Saskia Lensink

Saskia Lensink is journalist en tekstschrijver. Momenteel werkt ze aan het boek Dochters van Dordrecht, dat in het najaar van 2019 verschijnt bij uitgeverij Liverse. Over de totstandkoming van het boek houdt ze een blog bij op haar website saskialensink.nl/dochters-van-dordrecht.