maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Vakantiegevoel
17
aug

Vakantiegevoel

Vakantiegevoel, wat is dat eigenlijk? Het is een staat van zijn, waarbij je voor je gevoel alle tijd van de wereld hebt. Een soort niemandsland, waarin niets moet en veel mag. Niets hoeven is zeer rustgevend. Niets aan je hoofd hebben, wat is dat toch heerlijk. Ik sta me in de vakantie ook toe voor een paar weken het nieuws te laten voor wat het is. Onthaasten, ook zo’n woord wat bij vakantie past. Hoewel, sommigen haasten zich enorm om te kunnen onthaasten. Maar dit terzijde. Na thuiskomst van vakantie elders, neem ik me altijd voor om dat vakantiegevoel vast te houden.

Daar hoort ook de blik van de vakantieganger bij. Dat wat je doet als je een voor jou vreemd gebied (lees: vakantiehuisje, stad, camping, (pret)park, museum, ruïne, concert, markt, excursie naar een lokale bezienswaardigheid) betreedt, kan ook in de stad waar je woont. Simpelweg door op ontdekkingstocht te gaan en onbevangen,  vol  verwondering, om je heen te kijken. Slenteren in plaats van snelwandelen. Eens een andere straat inslaan dan gebruikelijk. Hoe je kijkt, bepaalt immers wat je ziet. Groot voordeel is dat je daardoor altijd op vakantie bent. Wat wil je nog meer?

Jammer alleen dat dit vakantiegevoel al vrij snel verstoord wordt. Wat het leven na een vakantie  ingewikkeld maakt, is namelijk het type vragen wat je - terug van weggeweest - krijgt.
‘En… geslaagde vakantie gehad?’ Ik wist niet dat ik kon zakken. Het leven is een examen zonder antwoorden, laat ik dat nou hebben onthouden uit een van mijn vakantieboeken.
‘Zit het er weer op?' Ook zo’n opbeurende vraag. Alsof het vanaf nu alleen maar minder wordt.
‘Kun je er weer tegen?’
’t Valt niet mee he!’
Welk onheil staat me te wachten?

Gelukkig is er het verhaal van de man die op vlinderjacht is. Hij rent met zijn netje achter een zeldzame vlinder aan en telkens als hij denkt: nu heb ik je, is de vlinder weer gevlogen. De jacht duurt eindeloos lang, een enorme afstand word afgelegd, zonder succes. Hij geeft de moed op. Terneergeslagen zet hij zich op een omgevallen boomstronk en werpt zijn netje af. Op dat moment komt de vlinder op zijn schouder zitten. Ook na de vakantie gaat het er dus vooral om te genieten van wat er al is.

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.voorstraat125.nl

U kunt de 2e druk van zijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? – voor 18,95 rechtstreeks bestellen via info@bbdb.info
Bert neemt de verzendkosten voor zijn rekening.

Overzicht columns