woensdag 30 september 2020

Alles over Dordrecht

31
mrt

Lulkoekbingo

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. Een nieuwe gemeenteraad, bestaande uit bekende en minder bekende gezichten, bespreekt straks het reilen en zeilen van deze stad. Graag geef ik ze een tip mee voor een levendig en inhoudelijk politiek debat op hoog niveau.
Als een politicus het even niet meer weet, dan sluit hij zich aan bij de vorige spreker. Deze opmerking hoorde ik onlangs van een politicus. Als een politicus niet zo goed van de tongriem is gesneden, is dit ook voor alle betrokkenen de beste oplossing. Want wat is vervelender dan luisteren naar een niet bevlogen spreker. Het schijnt dat de ergste plaag tijdens presentaties het overvloedige gebruik van overbodige, verhullende, verwarrende, storende, ontoegankelijke en moeilijke woorden betreft. Wat te doen? Talloze woorden en zinsconstructies zijn volstrekt onbegrijpelijk. Toch is er een eenvoudige oplossing om debatten informatiever, spannender en vooral ook taalkundig op hoger niveau te brengen. Een goede remedie tegen afstotende populaire woorden is lulkoekbingo. U leest het goed.
Wie heeft er nooit het spelletje boter-kaas-en-eieren gespeeld? Boter-kaas-en-eieren wordt gespeeld op 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn alle velden leeg. De ene speler zet een 'kruis' en de andere speler een 'rondje'. Degene die drie van zijn eigen tekens op een rij heeft (diagonaal, verticaal of horizontaal), heeft gewonnen. Elke politicus maakt naar dit voorbeeld zijn eigen bingokaart. In plaats van kruisjes en rondjes zet hij zijn ergerniswoorden of korte nietszeggende zinnen in de vakjes.

Zomaar wat interessante voorbeelden: gezondheidszorggebeuren, definitief eindconcept, toekomstdimensie, ombuigingen, beleidsresistent, speerpunten, banenreductie, concurrentiespeelveld, met de kennis van nu...

Elke keer als een collega-politicus zo´n cliché gebruikt, kruis je een vakje aan. Net zolang tot je een rijtje hebt. Dan opstaan en confronterend lulkoek roepen, brengt vergaderingen wellicht tot essentie. En voor de goede orde: als rechtgeaarde politicus houd je natuurlijk twee lulkoekbingokaarten bij de hand. Eén om collega-politici scherp te houden en een die betrekking heeft op partijgenoten. Mijn inschatting is dat met dit hulpmiddel de politiek aan inhoud wint.

 

Deel dit bericht met je vrienden!