zaterdag 19 september 2020

Alles over Dordrecht

10
jan

Miscussie

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Hoe maak je ruimte voor nieuw denken?
Zoals u weet zijn er vier vormen van overleg: downloaden, discussie, dialoog en ‘the flow’.

Downloaden is de vorm waarin je iets vertelt aan anderen zonder dat je geïnteresseerd bent in wat de ander daar eigenlijk van vindt.

Bij discussie staat je eigen mening voorop, je bent sterk gericht op overtuigen en wilt het ongelijk van de ander aantonen. In de politiek duiden we deze vorm van overleg aan als debat, al te vaak ontaardt deze vorm in een dialogue of the deaf; een debat waarin de deelnemers langs elkaar heen praten. In de filosofische Indiase fabel De Blinde Mannen en de Olifant beschrijft John Godfrey Saxe hoe zes blinde reizigers op hun levensweg tegen verschillende delen van een olifant aanlopen. Elke blinde man schept vervolgens zijn eigen versie van de realiteit, gebaseerd op zijn eigen beperkte ervaring en perspectief. De eerste blinde voelde een muur (de flanken), de tweede een speer (de slagtand), de derde een zeeslang (de slurf), de vierde een boom (de knie), de vijfde een waaier (het oor) en de zesde een touw (de staart)...
Debat is daardoor meestal een als dialoog vermomde reeks monologen - dat hoeft geen betoog. Debat is in de kern een beschaafde vorm van strijd, waarin ieder, tegenwoordig in pakkende one-liners - Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience - zijn oude zekerheden verdedigt. Het gevolg is nogal eens een Babylonische spraakverwarring, waarmee we overigens trouw blijven aan onze christelijk-sociale traditie. Behalve slechthorend zijn deelnemers aan een debat vaak ook slechtziend. Vooral bijziendheid - slecht zien wat verderaf staat - komt veel voor. En des te meer informatie - lees: koopkrachtplaatjespuntenwolken - des te meer kans op miscussie.

Het ontdekken van gemeenschappelijkheid verlangt dat deelnemers aan een overleg willen geloven dat ieder op zich wijsheid ontbeert. Pas dan ontstaat samen denken (‘Ja, en’) en heel soms komen mensen dan met elkaar in the flow.
Managementdenker Peter Senge gebruikt daarvoor de volgende beeldspraak: There is a phrase in jazz, 'being in the groove’ that suggests the state when an ensemble ‘plays as one'. Jazz musicians talk about this in almost mystical terms: 'the music flows through you rather than from you'.’ Musici komen in een 'groove' door op elkaar af te stemmen.

Nog even terug naar miscussie. Op de radio hoorde ik onlangs een directeur van een internetaanbieder spreken over glasvezelpenetratie. En een wethouder over ontzamelen. Woorden rijp voor de Dikke van Dale. Het lijkt me zo leuk als mijn woord miscussie in ‘de Dikke’ komt te staan. Dan schrappen we toch gewoon het woord sorrydemocratie.
Voor tips om dit voor elkaar te krijgen houd ik me aanbevolen.

PS En ja hoor, het boek Ogenblikken- twee gezichtspunten - in samenwerking met Fokko van der Straaten - is via mijn website www.bbdb.info (zie de rubriek Nieuws) nog verkrijgbaar

     

Deel dit bericht met je vrienden!