Alles over Dordrecht...

Column

Ideeënbus (maandag 9 januari 2012)

Januari is de periode van de goede voornemens. Voor sommige mensen is deze maand ook de maandag van het jaar. Heb je net je goede voornemens gemaakt, lukt het (weer) niet. Meer bewegen en gewicht verliezen staan hoog op het lijstje met persoonlijke voornemens. Afvallen is ook hèt voorbeeld dat duidelijk maakt hoe gevoelig het stellen – en vooral bereiken – van doelen voor menigeen is. Sportscholen leven voor een deel van de abonnementen van slapende leden. Afvallen vindt dan vooral in financiële zin plaats. Stoppen met roken, nog zo één. Populair lijkt vooral het voornemen om helemaal geen voornemens te maken.
Mensen maken wel of geen voornemens, organisaties, bedrijven doen dat ook. Nu is een organisatie op zich niets, mensen maken een organisatie. Voornemens komen vanuit afdelingsplannen, jaarplannen, collegebesluiten en ga zo maar door. In mijn vorige column We hebben het gehad maak ik duidelijk hoe je persoonlijk meer kunt genieten van wat je (niet) doet. In deze column richt ik me op de vraag hoe wij bezoekers en Dordtenaren zelf meer kunnen laten genieten van onze stad.

Want ieder kent wel: Hoe dichter bij Dordt… ; vergeten wordt het vervolg:

Maar ben je eenmaal binnen

dan kan het plezier beginnen.

 Zomaar drie ideeën waar iedere lezer(es) een bijdrage aan kan leveren en die deze stad nog meer kleur geven:

1.      De kracht van reclame zit ‘m in de herhaling. We maken met elkaar nog veel meer reclame voor het kunstrondje Dordt. Hoe? Elke Dordtenaar nodigt minimaal een keer per jaar vrienden, die elders wonen en deze stad niet goed kennen, uit voor een kunstrondje Dordrecht. Kijk eens wat deze olievlek aan bezoek oplevert.
Deelnemers aan het kunstrondje kunnen natuurlijk allerlei verschillende activiteiten ondernemen. Een brainstormbijeenkomst kan van alles opleveren, zomaar een voorbeeld: alle Dordtenaren mogen over een bepaald thema een gedicht insturen. Scholen worden gestimuleerd om mee te doen. Bij elke deelnemer aan het kunstrondje vind je vervolgens een van deze gedichten in de etalage.

 2.      Bezorg jezelf eens een ‘anders dan anders’ dag. Loop bewust eens door de stad vanuit het gezichtspunt van een bezoeker. Geef goeie tips door bij het VVV.

3.      Doe mee aan de stadsdebatten in het Dordrecht museum, een mooie mogelijkheid om contacten te leggen met stadsgenoten.


Nu denkt u ongetwijfeld, slechts drie ideeën? Wat een culturele armoede? Het jaar is net begonnen en deze man komt niet verder dan dit drietal? Wie weet is deze column aanleiding voor een stadsdebat in de vorm van een ideeënbus? Weer een idee! Zegt het voort, zegt het voort…       

 

Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info