maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Tentoonstelling 'Dordrecht-Sobibor'
Archieffoto van Fokko van der Straaten

Tentoonstelling 'Dordrecht-Sobibor'

01 oktober 2021
Van vrijdag 01 oktober 2021 tot en met dinsdag 30 november 2021


In de hal van het Stadskantoor is van 1 oktober tot en met 30 november de tentoonstelling ‘Dordrecht-Sobibor’ te zien. Daarin wordt aandacht geschonken aan de 44 Dordtse joden die in dit Nazi vernietigingskamp in Oost Polen zijn omgebracht. 

Aanvankelijk had de tentoonstelling vorig jaar ingericht zullen worden, als onderdeel van ’75 jaar bevrijding’. Door de coronacrisis moest zij echter worden uitgesteld. De tentoonstelling is ontworpen door Dordtenaar Harrie Teunissen en is een initiatief van de Dordtse werkgroep Stolpersteine. De hal van het Stadskantoor is voor belangstellenden vrij toegankelijk tijdens de normale openingsuren.

Van de 44 vermoorde Dordtenaren zijn er in Sobibor– ver voorbij Auschwitz gelegen – 28 tegelijk vergast, op één bepaalde, noodlottige dag: 9 juli 1943. Op de website van de werkgroep, www.stolpersteine-dordrecht.nl,  is een achtergrondverhaal over dit drama geplaatst, nummer 68. Op de tentoonstelling kunnen bezoekers verder kennisnemen van de maatregelen die de Duitsers hebben genomen om de joodse bevolking van Dordrecht te registreren, isoleren, arresteren en te deporteren.

Joden die in Sobibor terechtkwamen, werden in de regel meteen na aankomst om het leven gebracht. Slechts een enkeling wist aan de dood te ontkomen. Leden van de Dordtse werkgroep Stolpersteine hebben in november 2017 alle Dordtse slachtoffers van Sobibor herdacht, door staande op de spoorlijn waarop zij werden aangevoerd, hun namen uit te spreken.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Dordtse werkgroep Stolpersteine

Hal van het Stadskantoor

www.stolpersteine-dordrecht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!