woensdag 20 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Start cursus Kunstgeschiedenis 'Petit Grand Tour'
Jacob Cats, Zoomer Middag Lugt,1797 (collectie Rijksmuseum Amsterdam)

Start cursus Kunstgeschiedenis 'Petit Grand Tour'

28 september 2021
Van 15:00 uur tot en met 00:00 uur

De kunstgeschiedenis van eigen land

Komend najaar is er weer een vijfdelige kunstgeschiedeniscursus in de Trinitatiskapel:
Petit Grand Tour, rondreis door de kunst van eigen bodem’; een vervolg op de geslaagde reeks ‘Grand Tours’ uit vorige jaren, maar ook een geheel op zichzelf staande cursus die zonder voorkennis te volgen is. Cursisten ondernemen ook nu weer een denkbeeldige tijdreis, dit keer niet langs verre vreemde oorden, maar veilig in eigen land.

“De Grand Tour is een intrigerend fenomeen in de kunstgeschiedenis”, vertelt docent Annenies Keur, “Het was een avontuurlijke reis waarbij veel geleerd werd over kunst. Goed beschouwd staat de Grand Tour aan de wieg van de wetenschappelijke discipline van de kunstgeschiedenis.”

Bij de ‘reizen’ van vorige jaren, eerst langs steden in de westerse wereld en toen door alle werelddelen, werd duidelijk dat kunst zich nauw verhoudt tot wat mensen beweegt. Kunst is sterk verbonden met hun belevingswereld en cultuur. Door naar kunst te kijken leer je mensen kennen.

Vaak wordt de geschiedenis van de kunst voorgesteld als een lange ontwikkeling: vanuit een soort nulpunt naar iets dat steeds beter en mooier wordt. Maar het verliep met pieken en dalen; vóór- en achteruit.

Toerist
“Ons woord toerist stamt van de achttiende-eeuwse Grand Tour, en natuurlijk komen ook de ‘Grand Touristen’ van weleer aan bod,”, zegt Keur, “maar dit keer gaan we niet buiten onze eigen grenzen. Maar dat heeft niets met de coronacrisis te maken hoor; ik wilde deze Petit Grand Tour al heel lang maken. Het is altijd leuk juist in het kleine, in het begrensde de ruimte te zoeken.”

Want er is véél…! Het vertrekpunt ligt op de zeebodem, diep in de oertijd, en vanaf daar ontspint zich een ontwikkeling. We zien rijke Hollandse mecenassen van hoge komaf, maar ook kooplieden die zich losmaken uit de grijze massa. Kunstenaars komen tot bloei, verlaten hun nederige status van ambachtsman en begeven zich stilaan naar de periferie van de samenleving. Vele Jannen komen voorbij: Maelwael, Van Scorel, Vermeer, Mankes en Schoonhoven bijvoorbeeld. Maar ook een Peter Paul en een Vincent. En zelfs een enkeling zonder naam.

Trinitatiskapel
De cursuslocatie is de sfeervolle kosterij van de Trinitatiskapel in de Vriesestraat, waar de wanden zijn volgehangen met geïnspireerde teksten en de thee wordt geschonken in gebloemde porseleinen kopjes.

Annenies Keur is zelfstandig kunsthistorica. Zij woont in Dordrecht en geeft lezingen en cursussen door het hele land.

De ‘Petit Grand Tour, rondreis door de kunst van eigen bodem’ bestaat uit vijf tweewekelijkse bijeenkomsten, en start op maandag 28 september 15.00 uur.

Informatie en aanmeldingen via annenies.atelier@gmail.com.

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Annenies Keur

Trinitatuskapel, Vriesestraat 22

annenies.atelier@gmail.com keuroverkunst.nl
Deel dit bericht met je vrienden!