maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Lezing van Prof. dr. Klaas Smelik

Lezing van Prof. dr. Klaas Smelik

18 oktober 2021
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

Lezing in gebouw De Rank (Dubbeldam)
'Het verschil tussen antizionisme en antisemitisme in de praktijk' door prof. dr. Klaas A.D. Smelik uit Gent (B)

In deze lezing gaat het over de vraag of antizionisme een nieuwe vorm van antisemitisme is, dan wel een gerechtvaardigde vorm van kritiek op de staat Israël en op de Israëlische politiek ten aanzien van de Palestijnen. Wanneer mag men een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting en wanneer overschrijdt men een rode lijn, waaroverheen dit beroep zijn geldigheid verliest? Is het mogelijk om hierover uitspraken te doen, die gebaseerd zijn op verifieerbare feiten, of is elke uitspraak te zeer door emoties gekleurd om nog enige mate van objectiviteit te bezitten?

Zo stelde een spreker in een toespraak tijdens een anti-Israël demonstratie in Den Haag uitdrukkelijk dat er geen onderscheid bestaat tussen zionisten en Joden.
Prof. Smelik (1950) studeerde theologie, semitische talen, oude geschiedenis en archeologie in Utrecht, Amsterdam en Leiden.

In 1977 promoveerde hij aan de UvA. Van 1978-1990 verbonden de universiteit van Amsterdam en Utrecht voor het Oude Testament, Hebreeuws en Aramees. Van 1990-2005 hoogleraar aan de Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel voor Hebreeuws. Van 1995-2003 gasthoogleraar aan de Letterenfaculteit van de Katholieke Universiteit Leuven voor het Oude Nabije Oosten en Jodendom. Van 2005-2015 professor Hebreeuws en Joodse Studies aan de Universiteit Gent.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Genootschap Nederland-Israel Drechtsteden

Gebouw De Rank, Dubbelsteynlaan West 70

0786166791

info@gni-drechtsteden.nl www.gni-drechtsteden.nl
Deel dit bericht met je vrienden!