zaterdag 22 januari 2022

Alles over Dordrecht

KUNSJT! Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken

KUNSJT! Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken

25 april 2022
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

Waarom is Michelangelo’s David niet besneden? Het ontbreken van een voorhuid was toch juist wat de koning der Joden onderscheidde van zijn heidense rivalen? Was Rembrandts Joodse bruidje eigenlijk wel Joods? En waarom stond Vincent van Gogh als devoot christen met een bos sneeuwklokjes op de stoep bij zijn Joodse leermeester?

Jaron Beekes beantwoordt vragen als deze in een zoektocht naar Joodse identiteit binnen de kunst, die altijd gecompliceerd is geweest. Joden zijn immers het volk van het Boek. Afbeeldingen zouden weleens tot afgoderij kunnen leiden en zijn daarom per definitie verdacht. Menig synagoge doet daarom sober aan en tot ver in de negentiende eeuw waren Joden nauwelijks vertegenwoordigd in de beeldende kunst. Toch is er een rijke traditie van Joodse kunstenaars. Wat bindt schilders als Marc Chagall, Mark Rothko en Isaac Israels? En hoe zit dat nou met het tweede van de Tien Geboden: ‘Gij zult geen beelden maken?’

De PowerPointpresentatie zorgt ervoor dat wij voor onszelf een beeld kunnen vormen van wat Joodse kunstenaars aan het doek hebben toevertrouwd.

Spreker: drs. Jaron Beeks

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Genootschap Nederland Israƫl

Dubbelsteynlaan west 70

pr@gni-drechtsteden.nl gni-drechtsteden.nl
Deel dit bericht met je vrienden!