donderdag 20 januari 2022

Alles over Dordrecht

Ken­nis­ca­fé: De Di­gi­ta­le Lees­om­ge­ving

Ken­nis­ca­fé: De Di­gi­ta­le Lees­om­ge­ving

23 maart 2022
Van 19:15 uur tot en met 21:45 uur

Lezen doen we steeds meer vanaf een scherm. En we besteden meer tijd aan appen en social media dan aan het lezen van boeken. Ook kinderen. Daarom staan we stil bij de kansen die digitale media ons bieden en laten we je (verder) kennismaken met de digitale leesomgeving.

Het programma
19:15 uur – inloop
19:25 uur – centrale opening
19:30 uur – start ronde 1
20:15 uur – pauze
20:30 uur – start ronde 2
21:15 uur – netwerken (als de maatregelen het toelaten)
21:45 uur – einde

Na de centrale opening gaat het inhoudelijke programma van start. Het Kenniscafé bestaat uit twee rondes. Je kunt kiezen uit verschillende workshops en een lezing. Je geeft jouw voorkeur vooraf door via het aanmeldformulier.

> Lezing voor VE en PO
Denise Bontje neemt ons mee in de wereld van de digitale media (voor VE en PO)
Kinderen groeien op in een wereld vol media. Daar kunnen we niet omheen. Sterker nog, geef een (jong) kind de ruimte om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. In deze lezing staan we onder andere stil bij de vragen: Wat is het belang van digitale media? Waarom moet je digitale media juist wel inzetten op je groep? En hoe dragen die schermen bij aan de leesontwikkeling? Denise Bontje laat professionals die met jonge kinderen werken zien hoe ze media in kunnen zetten om een thema te verrijken en een extra prikkel te zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Ze geeft professionals tips, tools en trucs. 

> Workshop 1 (VE): Proeverij
We gaan zelf aan de slag met allerlei digitale ‘hapjes’. Je kan zelf verschillende apps, sites en games uitproberen, zodat je ze kunt gaan inzetten in de praktijk. Je gaat naar huis met een berg inspiratie en ideeën.

> Workshop 2 (VE): Kom in beweging met digitale media
We verdiepen ons in één uitdagende digitale mogelijkheid. Je komt zelf in beweging bij deze workshop en gaat aan de slag!

> Workshop 1 (PO): Proeverij
Welke handige apps en websites zijn er met betrekking tot leesbevordering? En hoe gebruik je deze tijdens je les? Daarnaast hebben steeds meer boeken digitale extra’s. Wist je dat je sommige boeken met een tablet echt tot leven kunt laten komen? In deze workshop laten we je het meest inspirerende aanbod zien van dit moment.

> Workshop 2 (PO): Leesbevordering stimuleren met de Schoolwise-website
Veel scholen hebben een schoolbibliotheek met een collectie van de Bibliotheek AanZet. Via de eigen Schoolwise-website (portal) kun je heel veel informatie vinden. Zo kunnen je leerlingen aangeven welke boeken ze gelezen hebben, wat ze daarvan vonden en elkaar leestips geven. Als je de portal optimaal gebruikt, krijg je als leerkracht beter inzicht in het leesgedrag van je klas. Tijdens deze workshop krijg je praktische tips hoe je deze website hiervoor kunt inzetten.

Meld je hier aan

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Stadsbibliotheek Dordrecht

Groenmarkt 153

www.debibliotheekaanzet.nl
Deel dit bericht met je vrienden!