Opening Expositie Kerken & Slavernij

Het Cultureel Educatief Centrum Dordrecht (CECD) heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Na een periode van verbouwing en opnieuw inrichten, nodigen zij u van harte uit om de nieuwe (reizende) expositie ‘Kerken & Slavernij’ te bezoeken.
Expositie
In ‘Kerken & Slavernij’ wordt de positie van de verschillende kerken in relatie tot slavernij onderzocht en inzichtelijk gemaakt. De expositie vertelt het verhaal vanaf de vroege zending in 1683 tot aan de wettelijke afschaffing van de slavernij in 1863.
Op grotendeels chronologische wijze adresseert de expositie de rol van de kerken in het slavernijverleden, waarbij Suriname centraal staat. De expositie bestaat voornamelijk uit reproducties van archiefmateriaal. Deze visualiseren de rol die de kerken speelden op de plantages en in het legitimeren van de slavernij.
Aan bod komen de fluctuaties en de fricties die de verspreiding van het geloof heeft gekend en de Christelijke verantwoording voor het überhaupt in bezit hebben van tot slaaf gemaakte mensen. Er is aandacht voor de spirituele leefwijzen die de Afro-religieuze tradities en de godsdienst Winti samenhangen.
En er is plek voor religieuze abolitionisten (mensen die tegen slavernij waren en voor afschaffing van de slavernij) en de rol van de kerken bij het ontwikkelen van (medische) zorg en educatie in de voormalige Nederlandse kolonie. Belangrijk zijn de leefomstandigheden van de tot slaaf gemaakte mensen en de verschillende manieren van continu verzet van zowel wit als zwart tegen de slavernij en haar vele uitwassen welke uiteindelijk tot de afschaffing leiden in 1863. Daarnaast worden ook Dordtse verhalen vertelt in de expositie. De expositie is in samenwerking met Stichting Heilzame Verwerking van het Slavernijverleden tot stand gekomen.
Randprogrammering
Het CECD nodigt mensen uit de expositie te bezoeken om zich meer te verdiepen en bewust te worden van deze geschiedenis. Rond de expositie organiseert het CECD een randprogrammering van lezingen en ontmoetingsactiviteiten, waarmee we het gesprek met elkaar willen stimuleren over onze gezamenlijke geschiedenis en hoe we hier vandaag de dag in ons dagelijkse leven met elkaar mee willen omgaan. Op 7 november organiseert het CECD een lezing van een toonaangevende wetenschappelijk onderzoeker over het onderwerp ‘kerken & slavernij’. Op 14 december kunnen Dordtenaren deelnemen aan de adventsmaaltijd ‘Leven naar het licht toe’.
Meer informatie
De expositie is te zien van 10 oktober 2024 tot en met 1 maart 2025 in het CECD, Stationsplein 1, Dordrecht (in het stationsgebouw). Deze expositie kan ook buiten de openingstijden bezocht worden op afspraak. Neem contact op met info@cecd.nl om hiervoor een afspraak te maken.
Op 10 oktober is de officiële opening, het programma:
16.00 - 16.30 uur: Inloop en bezichtiging van de expositie ‘Kerken & Slavernij’
16.30 - 17.00 uur: Officieel gedeelte met sprekers die het onderwerp van de expositie toelichten
17.00 - 18.00 uur: Bekijk en ontdek zelf de expositie.
Ontmoet en ga in gesprek met CECD en met elkaar
Sprekers
Erik Schipper spreekt namens het Platform Dordtse Kerken over het belang van de expositie voor de kerkgemeenschappen in Dordrecht en omgeving. Schipper is predikant van Huis bij De Bron in Stadspolders. Hij heeft in 2023 excuses gemaakt tijdens de Keti Koti herdenking over de rol van de kerken in het slavernijverleden. In 2024 was hij een van de predikanten die de Keti Koti herdenkingsdienst heeft geleid in samenwerking met de Evangelische Omroep in Huis bij De Bron.
Bianca Groen - Gallant spreekt namens Stichting Heilzame Verwerking van het Slavernijverleden. Groen – Gallant over de expositie zelf. De Stichting Heilzame Verwerking van het Slavernijverleden is de initiatiefnemer en maker van de expositie ‘Kerken & Slavernij’ die door het land reist. De stichting houdt zich bezig met heilzame verwerking en doorwerking van ons slavernijverleden. Groen – Gallant vervult meerdere maatschappelijk bestuurlijke functies. Zo is zij ook lid van de landelijke Raad van Kerken.
Ilse van Donkelaar spreekt namens het CECD over de randprogrammering die bij de expositie wordt aangeboden. Het CECD wil met deze expositie en activiteiten mensen bij elkaar brengen om meer te leren over ons gezamenlijke verleden, elkaar te ontmoeten en elkaars verhaal te horen en ook om samen na te denken wat wij, in Dordrecht en omgeving, kunnen doen om de doorwerking van het slavernijverleden te doorbreken.
Openingstijden Expositie
Dinsdag, donderdag, vrijdag: 11.00 – 16.00 uur.
Elke 2e en 4e zaterdag van de maand: 11.00 – 16.00 uur.