Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Restauratie monumentale Chr. Geref. Kerk afgerond

Open dag met zang en muziek op zaterdag 11 april

Hoe dichter bij Dordt, hoe historischer het wordt: dit geeft het unieke karakter van de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Singel 192 weer. Het monumentale gebouw uit 1921, een ontwerp van de bekende Dordtse architect H.A. Reus, kreeg een aantal jaren geleden de erkenning als Rijksmonument.

Restaureren naar stijl 1920
Het kerkgebouw werd zoals veel gebouwen diverse malen “gemoderniseerd”. In 1990 werd besloten om de kerk in stijl te restaureren en te reconstrueren. Als eerste werd het dak voorzien van nieuwe leien. Binnen werd de unieke plafondconstructie weer zichtbaar. De preekstoel, het doophek werden nieuw gemaakt. De fraaie koperen lampen werden naar een oud voorbeeld nieuw gemaakt door ambachtslieden in Tsjechië. De 18e eeuwse “Pieter Keur” bijbel kwam terug op de kansel. De originele “hengels” die men vroeger gebruikte om te collecteren hangen er weer.
Interieur

In 2006 werd besloten het interieur af te maken, de banken werden gerenoveerd en van een betere zithouding voorzien. Alle 900 zitplaatsen bleven daarbij gehandhaafd! De prachtige grenenhouten vloer werd hersteld. In overleg met de Dordtse kleurenarchitect Kees Rouw en monumentenzorg werd het interieur geschilderd in een kleurstelling die gebruikelijk was rond 1920. Ook de trappenhuizen werden hersteld en kregen hun oorspronkelijke balusters en open leuningen terug. De nieuwe groene velours gordijnen hebben de “peau-de-pêche” uitstraling uit de twintiger jaren. De moderne radiatoren werden door fraaie convectoren vervangen waardoor de glas-in-loodramen weer helemaal vrij in het zicht zijn gekomen.

Slotfase
Recentelijk werden alle buitendeuren en schuiframen (met z.g. roeden) weer in oorspronkelijke stijl teruggebracht. Aansluitend werd het interieur van de zalen, de consistorie, de portalen, de garderobes met trappenhuis naar de kosterswoning gerestaureerd en vernieuwd. Voor de zalen en consistorie werd nieuw eikenhouten meubilair gemaakt, vanzelfsprekend in historische stijl. Nog aanwezige oude elementen werden daarbij geïntegreerd.

Uitnodiging
Bijzonderheid is dat nagenoeg alle werkzaamheden door vrijwilligers en gemeenteleden onder toeziend oog van monumentenzorg werden uitgevoerd. En dat wil men zaterdag 11 april graag laten zien: iedereen wordt dan ook hartelijk uitgenodigd. De kerk is open vanaf 10.30 - 16.30uur. Er zijn rondleidingen, maar u kunt ook zo binnenlopen om de tentoongestelde historie te bekijken tijdens het nuttigen van koffie of frisdrank. Ook zijn er filmpresentaties over de restauratie. Het hoogtepunt van deze bijzondere dag is s’middags. Om 14.30 uur zal de bekende organist Pieter Heykoop het drieklaviers orgel bespelen. U kunt dan o.a. improvisaties over bekende paasliederen beluisteren en meezingen. Tijdens deze bespeling zal ds. J.M.J. Kieviet een kort maar krachtig appélwoord spreken over het thema “Is dat, is dat mijn Koning?”.
 

Wanneer?
11 april 2009 van 10.30 tot 16.30 uur
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.