Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Aspecten van Joodse identiteit

De lezing wordt gegeven door Prof. dr. I. B. A. Abram.

Een persoon wordt gevormd door het beeld dat anderen van hem of haar hebben (het ‘imago’) en het beeld dat hij of zij van zichzelf heeft (de ‘identiteit’). Dat geldt uiteraard ook voor (Nederlandse) Joden.
- Maar wat houdt Joodse identiteit eigenlijk in?
- Hoeveel identiteiten heeft een Jood?
- Wat houdt de Joden, ondanks interne conflicten bijeen?
- Wat betekent het om Joods te zijn?

Antwoorden op deze complexe vragen zal filosoof Ido Abram geven met behulp van een zelf ontworpen ‘schijf van vijf’. Aan de hand van ‘de schijf’ legt Abram uit, welke ervaringsgebieden de identiteit vormen van met name de Nederlandse Joden. Dat kunnen vooral de joodse religie en cultuur zijn, maar ook de relatie tot Israël of de ervaringen in de Tweede Wereldoorlog kunnen daarin bepalend zijn. Elk van deze ervaringsgebieden, ook wel waardegebieden genoemd, heeft een herkenbaar symbool.
In zijn lezing zal professor Abram ook ingaan op de uiterst actuele vraag in hoeverre bewuste identiteit helpt om emancipatie en acceptatie van verschillende groepen in de samenleving te bevorderen.

Ido Abram werd in 1940 in Nederlands Indië geboren. Hij studeerde filosofie, wiskunde en algemene taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1990 – 1997 was hij bijzonder hoogleraar ‘Educatie van en na de Shoah’ aan de UvA. Zijn publicaties gaan over joodse identiteit, ‘opvoeding na Auschwitz’ en intercultureel leren. Hij kreeg landelijke bekendheid met zijn boek Joodse traditie als permanent leren. De heer Abrams is directeur van de Stichting Leren te Amsterdam. Hij geeft lezingen/workshops en ontwerpt educatieve programma’s.

Wanneer?
27 april 2009 van 20.00 tot 22.00 uur
Organisator
Genootschap Nederland/Israël
Locatie:
in de Maranathakerk aan de Gravensingel 19
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.