Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Eerste Nederlandse tentoonstelling over Calvijn en calvinisme in Dordrecht

Eerste Nederlandse tentoonstelling over Calvijn en calvinisme in Dordrecht

In Dordrecht zijn de voorbereidingen in volle gang voor een tentoonstelling over de befaamde zestiende-eeuwse denker en hervormer van de middeleeuwse kerk Jean Cauvin en over het calvinisme in Nederland. De expositie ‘Calvijn & Wij’ opent in mei 2009 en is de eerste in Nederland ooit over dit onderwerp. Dordrecht pakt uit met de markante Grote Kerk als locatie voor de expositie en met een gevarieerd cultureel programma in de stad. Wereldwijd wordt dit jaar Calvijns 500ste geboortejaar herdacht. Dordrecht is met de tentoonstelling en het cultureel programma het centrum van de Calvijnherdenking in Nederland.

 De presentatie in de Grote Kerk belooft onconventioneel en multimediaal te worden. De bezoeker wordt eerst geconfronteerd met het begrip 'calvinisme', waarmee typisch Nederlandse karaktertrekjes worden getypeerd, en met zijn eigen ideeën en gevoelens hierover. Staat het voor soberheid, degelijkheid, ijver, ‘zuunigheid’, dat ene koekje bij de koffie? Is het typisch Nederlands? En wat is het verband met Calvijn en zijn ideeën; is dat er wel? Vervolgens bieden animaties een bijna persoonlijke ontmoeting met de mens Calvijn, en maakt de bezoeker kennis met zijn leven, zijn leer, zijn tijd en de betekenis van zijn werk voor het protestantisme in Nederland. De tentoonstelling zal aantrekkelijk zijn voor niet-gelovigen die zich in de cultuurhistorische betekenis willen verdiepen alsook voor mensen met een kerkelijke achtergrond.

Dordrecht en cultureel programma
De organisatoren verwachten meer dan 80.000 bezoekers te trekken met dit programma. In de monumentale Grote Kerk is de gehele kooromgang gereserveerd voor ‘Calvijn & Wij’. De kerk is een historisch passende locatie; Willem van Oranje nam hier in 1573 deel aan het heilig avondmaal en koos zo de zijde van de calvinisten. Ook werden er in 1619 de uitkomsten van de Dordtse Synode openbaar afgekondigd, geïnspireerd door Calvijns ideeën. En Dordrecht biedt meer ‘Calvijn’ in 2009. In Het Hof is de fototentoonstelling ‘Calvijn & Ik’ gepland, met foto’s van wat Nederlanders als calvinistisch ervaren; het Dordrechts Museum aan de Haven en het Simon van Gijn-museum aan huis tonen elk een selectie kunstwerken rond Calvijn en de Reformatie; er zullen tal van culturele activiteiten worden georganiseerd, met film, theater, muziek en debat. Op 30 mei zal de Nationale Calvijnherdenking in Dordrecht plaatsvinden met bijdragen van premier Balkenende en James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis.

 Partners en samenwerking
‘Calvijn & Wij’ is een coproductie van Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht en het Instituut voor Reformatieonderzoek van de Theologische Universiteit Apeldoorn. Opera Ontwerpers uit Amsterdam tekent voor de vormgeving. Er wordt samengewerkt met Musée International de la Réforme uit Genève, met het Dordrechts Museum en met Dordrecht Marketing.  
 
Groepsbezoek
Op dit moment is het nog niet mogelijk om groepsbezoek voor de tentoonstelling te boeken. Naar verwachting zal per 1 april 2009 een telefoonnummer en e-mailadres beschikbaar zijn voor groepsboekingen. Bekendmaking hiervan volgt op de officiële website.

Wanneer?
Van 8 mei 2009 00.00 uur tot 31 oktober 2009 00.00 uur
Organisator
Erfgoedcentrum DiEP
(055) 577 57 00
info@calvijn2009.nl
Locatie:
Grote Kerk,
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.