Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Archipellezing evolutie deel 2

Archipellezing evolutie deel 2

"Van oersoep tot openbaring" 4 Lezingen over Evolutionistisch denken.
- 9 maart; Inleider Kees Voorbij: Darwin’s boom groeit niet tot in de hemel.
- 23 maart; Bioloog Rob Brons: Door het oog van de Nautilus.
- 13 april; Filosoof Daan Molenaar: Tussen naturalistische drogreden en leunstoel.
- 27 april; Theoloog Hans Okkers: Oorsprongsvragen

In het christelijk onderwijs is evolutionair denken een gevoelig onderwerp. Op zich is dat vreemd want bij aardrijkskunde en geschiedenis komt de oudheid van de aarde aan de orde en bij biologie is de evolutietheorie verplichte stof voor het eindexamen. Het onderwerp overschrijdt de schoolboeken ver, want het heeft voor ieder consequenties voor de zienswijze op het bestaan in de meest brede betekenis. De tegenstelling geloof en wetenschap is ook niet van vandaag of gisteren. Bij zoveel controverse kan een verdere verkenning vooral heel interessant zijn.

Vier sprekers zullen zich uit eigen invalshoeken met de stof bezighouden: een algemeen inleider, een bioloog, een filosoof en een theoloog. De lezingen proberen vooral de materie te verhelderen. Verkenning is de voornaamste intentie.

Gestart wordt met een overzicht van de wordingsgeschiedenis zoals daarover binnen de betrokken wetenschappen veelal consensus bestaat en een schets van de ontwikkeling van het evolutionistisch denken van Darwin tot heden.
De tweede lezing biedt een uitwerking van het biologische aspect van evolutie. In de derde lezing staat de vraag centraal wat de betekenis is van het evolutionaire denken voor de ethiek. De laatste lezing is een bezinning op de verhouding religie en wetenschap.

We bedoelen met het aanreiken van kennis en inzichten de toehoorders in staat te stellen beter tot een eigen standpuntbepaling te komen, hoe uiteenlopend die individueel misschien ook zal zijn. Wanneer het gesprek over evolutietheorieën en evolutionistische zienswijzen zinnig gevoerd kan worden, zullen we dat niet uit de weg gaan. Kortom: over dit onderwerp valt veel imposants te vertellen. Boeiend wordt het ongetwijfeld!

Vandaag gaat het over: Door het oog van de Nautilus: Evolutionaire patronen in een tropische zee. De verbluffende soortenrijkdom en de vele samenlevingsverbanden tussen organismen op en nabij koraalriffen, wekken verwondering en tarten niet zelden ons voorstellingsvermogen. Het rif is buitengewoon rijk aan hechte symbiotische relaties, waarbij de partners vaak niet zonder elkaar kunnen overleven. Ook de diverse vormen van mimicry (waarbij een organisme, anders dan door toeval, het uiterlijk van een ander organisme nabootst) komen in uitbundige variaties voor.

Rob Brons werkte als visteeltonderzoeker aan de Rode Zee. Hij belicht in deze lezing de principes van de evolutiebiologie aan de hand van kenmerkende facetten van het rifsysteem. Begrippen die hierbij onder meer aan de orde komen zijn: natuurlijke selectie, soortvorming, diversiteit, symbiose en endosymbiose. Rob Brons is marien bioloog en thans docent scheikunde/nlt

De lezingen zijn gratis toegankelijk en duren tot uiterlijk 22:00 uur.

Wanneer?
23 maart 2010 van 19.45 tot 22.00 uur
Organisator
Kees Voorbij
613 95 24
cvoorbij@planet.nl
Locatie:
in de aula van het Insula College aan het Halmaheiraplein 5
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.