Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Johannes Passion in authentieke setting

Zondagavond verenigen vele krachten zich in de uitvoering van de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach. Bach componeerde dit meesterstuk in 1724 speciaal voor de Paastijd, waarin het lijden en sterven van Jezus wordt getoonzet. Deze uitvoering is bijzonder omdat hij voor het eerst sinds jaren weer uitgevoerd wordt binnen de context van een kerkdienst. Daarom wordt er ook geen entree geheven en is deze uitvoering ook bereikbaar voor mensen met een kleine beurs.

Pijlers
De uitvoering is gebouwd op een fundament met vier sterke pijlers.
De eerste pijler is het Toonkunstkoor Dordrecht. Dit koor, opgericht in 1829, voerde in 1914 voor het eerst de Johannes Passion uit, een werk dat hierna vele malen op het programma stond. Na enkele jaren van krimp is het enthousiaste koor bezig aan een tweede jeugd en maakt kwalitatief en kwantitatief een opmerkelijke groei mee.
De tweede pijler is het Dordts Kamer Orkest dat al weer ruim 30 jaar optredens van koren begeleidt in de Randstad en daarbuiten. Het orkest kent een vaste kern onder leiding van Jan Huizinga, die voor bijzondere uitvoering gebruik maakt van de diensten van ondersteunende musici. Margriet den Hartog levert hierbij als organist een grote bijdrage.
De derde, onmisbare en centrale pijler is de dirigent, Ries van der Zouwen. Na een opleiding in het onderwijs, studeerde hij koor- en orkestdirectie bij Jan Eelkema en Joop Schets. Later pakte hij ook de studie theologie op, hetgeen hem in zijn huidige ambt heeft gebracht van voorganger van de Wilhelminakerk. Deze rol combineert hij nu mooi met zijn functie als vaste dirigent van Toonkunst, de cantate diensten in de Wilhelminakerk en de reeks Dordtissimo-concerten .
De vierde pijler bestaat uit de groep van vele vrijwilligers uit de Wilhelminakerk die onder de vlag van Dordtissimo al vele succesvolle concerten heeft verzorgd. De stichting Dordtissimo is opgericht in 2006 om laagdrempelige concerten te organiseren, zowel voor muzikanten, koorleden als toeschouwers. Diverse meesterwerken zijn de afgelopen jaren in scratch uitgevoerd (Messiah van Händel, Requiem van Mozart, Elias van Mendelssohn).
Binnen deze pijlers beweegt zich een zestal solisten die hun sporen bij Dordtissimo de laatste jaren al verdiend hebben: Anneke Kamp (Sopraan), Leonie Korff (alt), Christian van Es (Bas/Christus), Peter Scheele (Bas), Gerben Houba (Tenor/Evangelist) en Leon van Liere (Tenor). Met deze solisten volhardt de organisatie op de ingeslagen weg om (jonge) pas afgestudeerde muzikanten een plaats te bieden voor een optreden voor een groot publiek.

Uitvoering
Op Palmzondag wordt ’s avonds de dienst geopend met votum en groet, waarna de muziek het verhaal zal vertellen.
De zaal gaat om 18.30 uur open en de toegang is vrij. Wees er daarom op tijd bij want vol is vol. Tijdens de dienst is er een korte koffiepauze. Om de kosten te bestrijden zal er na afloop aan de deur een collecte worden gehouden. Hierdoor is het mogelijk om in de toekomst vaker van dit soort concerten te houden.

Wanneer?
28 maart 2010 van 19.00 tot 00.00 uur
Locatie:
Wilhelminakerk
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.