Bevrijdingsfilms in HETHOF
Erfgoedcentrum DiEP vertoont ter ere van Bevrijdingsdag unieke korte films over de plotselinge inname en uiteindelijke bevrijding van Dordrecht. De Moerdijkbrug als doelwit, en de Julianakerk als klimtoren.
Als eerste is te zien hoe vliegtuigen op vrolijke trompetmuziek Dordrecht naderen. Op het sein van de commandant - “Het doelwit, de Moerdijkbrug!” - laten parachutisten zich één voor één uit het toestel op Dordtse bodem neerdalen. Nederlandse militairen worden ingerekend en de Duitsers rukken snel op door het Dordtse polderlandschap, waar ze dwars door sloten waden en tijgeren over dijken.
Nagespeeld
Dat er filmbeelden zijn van de invasie van Dordrecht is hoogst bijzonder. Op basis van de officiële gevechtsberichten is die realistisch nagespeeld door Duitse soldaten. Deze archiefschat hebben we te danken aan de goed geoliede propagandamachine van de Duitse bezetter. Zij produceerden de film ‘Sprung in den Feind’, die tijdens de oorlog draaide in Duitse bioscopen.
Bevrijdingsmarschen
Gelukkig zien we de militairen na vijf jaar ook weer afmarcheren. Zodra ze uit beeld zijn barst het feestgedruis los in de stad; de hakenkruisenvlaggen worden gestreken, de rood-wit-blauwe vlag mag weer uitbundig wapperen. Ook tulpen komen weer tevoorschijn; de vrolijke Dordtenaren gebruiken ze als corsages terwijl ze arm in arm over straat gaan. Voor de ruiten hangen aanplakbiljetten voor dankdiensten, en de kroegen gaan weer open.
Blijdschap
Canadezen, Engelsen en leden van de ondergrondse worden gehuldigd bij het stadhuis. Ook minder gelukkige momenten komen voorbij, als Nederlanders het recht in eigen hand nemen tegenover vrouwen die het aanlegden met de Duitsers.
Maar de blijdschap overheerst en optochten voeren door heel de stad, ook door Krispijn, waar het zo druk is dat er groepen mensen op het dak van de Julianakerk zijn geklommen. De filmbeelden van de bevrijding zijn geschonken door familie De Mey.