Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Oranje Comité Dordrecht en Dordtissimo ontmoeten elkaar in de muziek

Een jaar geleden vroeg het Oranje Comité Dordrecht aan de Stichting Dordtissimo om mee te denken over de muzikale invulling van het bevrijdingsfeest zoals dat in het lustrumjaar 2010 gehouden zou worden. Na een lange zoektocht en vele gesprekken is er een programma ontstaan dat binnen de mogelijkheden een kwalitatief hoogstaand karakter biedt met ambities voor de toekomst.

Dordtissimo is bekend van de organisatie van de scratch-concerten met deelnemers uit heel Nederland (en daarbuiten). Muzikale meesterwerken zoals de Messiah van Händel, het Requiem van Mozart, de Elias van Mendelssohn en die Schöpfung van Haydn passeerden reeds de revu.

Afgelopen maand kwam daar een nieuw hoogtepunt bij: een uitvoering van de Johannes Passion van Bach die vrij toegankelijk was voor het publiek. Een geheel bezette Wilhelminakerk was het resultaat.
Voortbordurend op beide karakteristieken (scratch en vrij toegankelijk) is de invulling gemaakt voor het bevrijdingsfeest. Om 09.00 uur zullen alle klokken tegelijkertijd de stad wakker luiden en oproepen voor een vrij toegankelijke viering van deze feestdag. Om 10.00 uur speelt de Dordtse beiaardier Boudewijn Zwart  een bewerking van diverse bevrijdingsliederen vanaf het carillon van de Grote Kerk. Om 12.00 uur vindt de officiële viering plaats bij het monument van Hans Petri in het Park Merwesteijn, met medewerking van de Gele Rijders, Prins Willem van Oranje  en de atletiekvereniging Hercules en Parthanon die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen binnen brengen.  Om 13.30 uur is er een Taptoe op het Statenplein, met medewerking van de showband Antonius uit Hoensbroek - Heerlen, Showband Irene uit Ede, Show en Drumfanfare Metro uit Scheveningen, Show en Drumfanfare St. Joris uit Hoogeloon, Prins Willem van Oranje, Jubal en Jong Jubal. Deze gerenommeerde muziekkorpsen staan borg voor een fantastische performance waar jong en oud van kunnen genieten. De gehele middag is er een Multi Cultimarkt bij de Vismarkt en de Knolhaven. Diverse bevolkingsgroepen "presenteren" zich met dans, muziek, hapjes en spelletjes. Het Museum 40-45 is deze dag ook geopend zodat u kunt zien hoe Dordrecht de jaren 40-45 is doorgekomen.  Als speciale attractie zijn enkele historische landingsvaartuigen, Ducks, aanwezig waarmee liefhebbers een rondje kunnen varen door de havens van Dordrecht. In de avonduren staat een Havenconcert gepland in de Wolwevershaven nabij het Vlak vanaf 20:30 uur met aansluitend het vuurwerk op het Drierivierenpunt.

Voor het Havenconcert is de vrijheid het leidende thema in het repertoire. Diverse koren uit de regio, aangevuld met “vrije zangers”, zingen daar bekende werken van Bach, Händel, Haydn en Mozart met als slotstuk de wereldberoemde Mars Pomp and circumstance van Elgar (beter bekend als “Land of hope and glory”). Het publiek kan de bekende stukken meezingen waarmee voor het eerst een dergelijk muzikaal evenement op het Dordtse water zal plaatsvinden. Het Dordtse Kamer Orkest en een tweetal Dordtse solisten (Sopraan Marna Bakker en (import) bas Peter Scheele) maken met de Dordtse dirigent het lokale karakter compleet. In de pauze begeleidt Ronald van der Schelde op piano de tenor Marco Louwman, die twee bekende nummers van Vera Lynn ten gehore zal brengen.

De koorleden oefenen thuis hun muziekstukken. Op zaterdag 1 maart is er één gezamenlijke repetitie in de Wilhelminakerk. Op woensdag 5 mei treffen koor en orkest elkaar om 19.00 uur voor de generale repetitie buiten op het ponton in de haven. Op dat moment vindt ook de laatste soundcheck plaats, waarna om 20.30 uur het festijn los kan barsten.

Wanneer?
5 mei 2010 van 20.30 tot 00.00 uur
Locatie:
ponton in de haven
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.