Rondleiding door een opblaasbare darm in het Albert Schweitzer ziekenhuis
In de centrale hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk staat van 17 tot en met 24 mei een grote opblaasbare darm van de Maag Lever Darm Stichting. Publiek kan door deze darm wandelen, waarin voorstadia van darmkanker te zien zijn, zoals goed- en kwaadaardige poliepen, zweren en uitstulpingen. Op deze manier raken mensen beter bekend met de vroegste signalen van darmkanker.
Op maandagavond 17 mei geeft maag-, darm- en leverarts R. Beukers van het Albert Schweitzer ziekenhuis een rondleiding door de darm voor belangstellenden die zich hebben aangemeld. Aansluitend houdt chirurg R. J. Oostenbroek een lezing over diagnosestelling en behandelmogelijkheden van darmkanker.
Darmkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het is een ernstige ziekte, die jaarlijks bij bijna 12.000 Nederlanders wordt vastgesteld. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen en bestaat een behoorlijke kans op genezing. Vroege opsporing is dus belangrijk. Toch zijn er nog veel taboes rondom darmkanker en de vroege signalen hiervan. Mensen praten liever niet over hun stoelgang en gaan daarom vaak te laat naar de huisarts.
Specialist Beukers geeft tijdens de rondleiding informatie over darmaandoeningen die kunnen leiden tot darmkanker en over voorstadia van darmkanker zoals: poliepen, milde colitis, gevorderde poliepen, ernstige colitis ulcerosa, diverticulitis en de ziekte van Crohn.
Zijn collega Oostenbroek legt aan de hand van een filmpje van een darmonderzoek uit hoe de diagnose wordt gesteld. Ook behandelmogelijkheden komen aan bod.
Met de opblaasbare darm en de informatieavond over voorstadia van darmkanker hoopt het Albert Schweitzer ziekenhuis meer bekendheid te geven aan deze ziekte en het praten hierover makkelijker te maken.
Voor de rondleiding en lezing is aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan telefonisch of via e-mail