Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Het Proces Demjanjuk

Op maandag 4 oktober spreekt voor de afdeling Drechtsteden van het Genootschap Nederland-Israël drs. Rob J. Wurms over ‘Het Proces Demjanjuk’.
Onder grote internationale belangstelling begon op 30 november 2009 in München het proces tegen Ivan Demjanjuk. De van oorsprong Oekraïense Demjanjuk (90) staat terecht in wat wel wordt gezien als het laatste grote naziproces in Duitsland. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 27.900, merendeels Joodse, Nederlanders in het vernietigingskamp Sobibor. Rob Wurms heeft als nabestaande een uitnodiging gekregen om als Nebenkläger (mede-aanklager/mede-eiser) te fungeren tijdens (een deel van) het proces. Na ampele overwegingen heeft de heer Wurms besloten mede-aanklager te worden, omdat “dat het enige is, wat ik nog voor mijn zusjes kan doen”. Hij acht het van belang dat dit proces bijdraagt aan het besef dat het op grote schaal vermoorden van mensen absoluut nooit (weer) mag gebeuren en dat de verantwoordelijken hiervoor altijd ter verantwoording geroepen moeten worden. Ten slotte voelt hij het als een verplichting om, na de teleurstelling over de naoorlogse rechtsgang en de vaak onverschillige houding van sommige overheden, een bijdrage te leveren aan een poging tot bevordering van recht en gerechtigheid. Naast achtergronden over deze zaak zal de heer Wurms ook vertellen over de door hem opgedane ervaringen tijdens dit historische proces.

De heer drs. Rob J. Wurms (1943) studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was jarenlang voorzitter van het CJO (Centraal Joods Overleg) en maakt sinds 2003 als voorzitter deel uit van het hoofdbestuur van het Genootschap Nederland-Israël. De heer Wurms is actief lid van de Liberaal Joodse Gemeente te Amsterdam.

Wanneer?
4 oktober 2010 van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie:
Maranathakerk, Gravensingel 19
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.