Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Vlaamse avond

Vlaamse avond

Op dinsdagavond 29 oktober zijn in de Kunstkerk vier prominente Vlaamse schrijvers te beluisteren: Annelies Verbeke (zie foto), Stefan Brijs, Kristien Hemmerechts en de Nederlandse Vlaming Marc Reugebrink. Het zijn stuk voor stuk gelauwerde auteurs.

Stichting Perspektief presenteert ze met trots en in een entourage waarin een Vlaamse biertafel niet ontbreekt.

Na Hugo Claus is een generatie Vlaamse schrijvers aangetreden met romans die ook in Nederland graag worden gelezen. Aanvoerders als Tom Lanoye en Herman Brusselmans brachten swing in de Vlaamse literatuur en het aantal inmiddels succesvolle en vaak beprijsde auteurs is groot. Naast de genoemde schrijvers even een greep in willekeurige volgorde: Erwin Mortier, Tom Nagaels, Leo Pleysier, Anne Provoost, Dimitri Verhulst, Peter Terrin en Stephan Hertmans.

Het is trouwens nog maar de vraag of er werkelijk sprake is van moderne Vlaamse literatuur. Het zijn Nederlandstalige romans die veelal op de markt zijn gebracht door Nederlandse uitgevers. Bij de meesten herken je aan stijl en woordkeus nauwelijks dat de auteur een Vlaming is. Wat is dan het eigene aan moderne ‘Vlaamse’ literatuur? Over die vraag gaat het deel voor de pauze, dat geleid wordt door de neerlandicus Kees Voorbij.

Na de pauze presenteren de auteurs individueel hun eigen werk.

Over de auteurs

Annelies Verbeke:
Zij debuteerde met de roman Slaap! Het boek werd onmiddellijk een succes en het werd in veel talen vertaald. Vervolgens verschenen in Reus, Groener gras en Vissen redden in. Annelies Verbeke koppelt haar verbeeldingskracht aan nuchterheid en zet vervolgens het verhaal met haar ironie weer op z’n kop.

Over Kristien Hemmerechts:
Bekend werd zij met Taal zonder mij, over de dood van haar echtgenoot de dichter Herman de Coninck. Menselijk onvermogen is Hemmerechts thema - onmacht tegenover de dood en gebrekkige communicatie tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen. Vervolgens verschenen Het land van Dutroux, Ann, Kleine zielen, en tenslotte in dit jaar De dood heeft mij een aanzoek gedaan (non-fictie).

Over Stefan Brijs:
Brijs debuteerde met De verwording. Arend, een aangrijpende roman die veel lof kreeg, werd overtroffen door de roman De engelenmaker die stevig verkocht en bekroond werd. In begin 2011 wordt zijn nieuwe roman verwacht.

Over Mark Reugebrink: Deze Nederlandse auteur woont en werkt al lange tijd in Gent. Hij schrijft romans, poëzie en essays. Enkele van zijn titels: Wild vlees, Touchdown en Het grote uitstel. Zijn werk werd bekroond met De gouden uil.

Kaarten (€ 10,-) zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek aan de Groenmarkt, boekhandel De Bengel, Perspektief en in de Kunstkerk op de avond zelf.

Wanneer?
29 oktober 2010 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Stichting Perspektief
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.