Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Afbeelding bij agendaitem: 'Lezingen, discussieavonden en theatervoorstellingen in de bibliotheek tijdens Nederland Leest'

Van vrijdag 22 oktober tot en met vrijdag 19 november staat de Bibliotheek A tot Z in het teken van Nederland Leest. Tijdens deze landelijke campagne wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan over één bepaald boek. Dit jaar is dat de Grote Zaal van Jacoba van Velde. Naast het uitdelen van de boeken biedt de Bibliotheek A tot Z de bezoekers een inspirerend activiteitenprogramma aan. Wat te denken van lezingen van onder andere Marjan Berk en Paulien Cornelisse, discussieavonden en theatervoorstellingen?

Activiteitenprogramma Nederland Leest.
De Bibliotheek A tot Z opent Nederland Leest met de campagnebus die op vrijdag 22 oktober toert in de vier gemeenten. Op een centrale plek in Alblasserdam, Dordrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht houdt de bus stil en wordt het boekje de Grote Zaal als eerste overhandigd aan dé lokale beroemdheid en vervolgens uitgedeeld aan het voorbijgaande publiek.
Tijdens de campagneperiode heeft de Bibliotheek A tot Z een groots programma voor al haar bezoekers in petto. Op 27 oktober houdt Marjan Berk een lezing in vestiging Alblasserdam en op 28 oktober brengt Yvonne Keuls een bezoek aan vestiging Ridderkerk Centrum om daar te vertellen over haar werk. Paulien Cornelisse komt op 3 november naar Zwijndrecht om in vestiging Walburg te vertellen waarom Taal zegmaar echt haar ding is en Rosita Steenbeek vertelt op 9 november in de Centrale Bibliotheek van Dordrecht over onder andere haar lofrede op de Grote Zaal en Kleuren van Rome.
Naast lezingen presenteren Ridderkerk Centrum op 4 november en Walburg op 17 november de theatervoorstelling K’on Tour met aansluitend een gezamenlijke leesclub. Ook op 10 en 18 november is er speciale aandacht voor het samen lezen en discussiëren. Op 10 november is er in bibliotheekvestiging Alblasserdam een filmvertoning die het gespreksonderwerp vormt voor een gezamenlijke leesclub na afloop. Als laatste activiteit van de campagneperiode kunnen leesliefhebbers op 18 november in de Centrale Bibliotheek van Dordrecht terecht voor algemene informatie over het vormen van leesclubs en wat de Bibliotheek A tot Z voor leesclubs kan betekenen. Speciale aandacht is er deze avond voor digitale leesclubs en leesclubs voor ‘roze’ ouderen.

De Grote Zaal: cadeau voor leden
Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald  boek. Voorgaande jaren stonden onder andere Twee vrouwen van Harry Mulisch en Oeroeg  van Hella S. Haasse centraal. Dit jaar speelt de roman de Grote Zaal (1953) van Jacoba van Velde de hoofdrol. Het verhaal over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleegtehuis beschrijft op indringende wijze de eenzaamheid die ouderdom met zich mee kan brengen. Het boek is, net als de auteur, is bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Bij verschijnen ervan werd het destijds nationaal en internationaal als meesterwerk bestempeld door gerenommeerde recensenten. De Grote Zaal is één van de meest vertaalde Nederlandstalige boeken en is in onder meer het Frans, Japans, Zweeds en Italiaans verschenen.
Op vertoon van het lidmaatschappasje kunnen leden van 18 jaar en ouder een gratis exemplaar van de speciale pocketeditie ophalen in één van de bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek A tot Z. Het boek is tot 19 november 2010 af te halen, zolang de voorraad strekt.

Wanneer?
Van 22 oktober 2010 00.00 uur tot 9 november 2010 00.00 uur
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.