Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Leerlingen van Hans Petrischool schenken de thee bij de herdenking Charlotte van Praag

Een theetuin, die wordt verzorgd door de jeugd van nu in de stijl van Dordtse waakhond en ,,ereburgeres” Charlotte van Praag (1910-2002) en een muzikale vertolking van de Joodse cultuur. Zo krijgt de herdenkingsbijeenkomst op de honderdste geboortedag van Charlotte van Praag op woensdagmiddag 22 december extra kleur.  

Vier leerlingen van de Hans Petrischool, de school voor praktijkonderwijs, verzorgen de bijzondere theetuin.  Dat de jeugd een steentje bijdraagt, past in de levensvisie van Charlotte van Praag. Zij wist altijd met leerlingen een bijzondere band te onderhouden.

In het Koetshuis van natuur- en milieucentrum Weizigt komen op haar geboortedag vanaf half drie mensen samen, die bijzondere herinneringen delen.

Charlotte van Praag lanceerde hun eigen theetuin, als ontmoetingsplek in 1994, om mensen een extra kans te bieden van de natuur te genieten en om elkaar te ontmoeten. Dit past geheel bij de activiteiten van nu van het natuurcentrum Weizigt.

Op de dag van de mensenrechten (10 december) hing aan het toegangshek van Weizigt nog het spandoek: Amnesty waakt. Op de geboortedag van Charlotte zou een spandoek de tekst kunnen hebben: Charlotte waakt.  Zij zag het als een levensopdracht om actie te voeren en waakzaam te zijn.  

Charlotte van Praag werd voor die inzet door de gemeente onderscheiden met een eremedaille van de stad Dordrecht toen zij tachtig jaar werd. Wethouder Piet Sleeking (Beter voor Dordt) zal daarom ook de herdenking bijwonen.

Afgelopen vrijdag zette oud-minister en oud-leerling  Elco Brinkman op zijn en haar school – toen Christelijk Lyceum nu Insula college – de eerste handtekening voor de actie om de naam van Charlotte ook te gaan verbinden aan een straat, plein of andere weg. In Krispijn zijn handtekeninge te zetten in de Hans Petrischool, in buurtcentrum Ducdalf en bij Centrum de Buitenwacht. Ook kunnen adhesie betuigingen worden gemaild aan: euwland@tele2.nl

Erfgoedcentrum DiEP zette de honderdste geboortedag van Charlotte van Praag op de Dordtse historische kalender. Daarom zal Theo de Bruijn, hoofd collectiebeheer, namens de DiEP-directie om drie uur de Charlotte-dag officieel openen. 

Lous van Alphen (94) ving met haar man Henk J. van Alphen (1914-2005) de Joodse Charlotte na de oorlog in Dordrecht op en hield tot haar overlijden een nauwe band. Namens de familie Van Alphen zal Michiel het woord voeren over zijn tante Lotte.

Musicus Jan Willem Bonda, ook een leerling van Charlotte, verleent muzikale medewerking. Hij zal zeker de Joodse cultuur van Charlotte laten klinken.  Mensen die nog spontaan een bijdrage willen leveren, zijn welkom op 22 december bij de ceremoniemeester Hans Berrevoets, zover het tijdschema dat toelaat.

Natuur- en milieucentrum Weizigt, centrum de Buitenwacht, de Hans Petri school, Tien plus en de wijkkrant Nieuw-Krispijn en de Dordtse historische kalender vormen de werkgroep bijeenkomst 22 december.

Mensen met (persoonlijke) herinneringen aan Charlotte van Praag kunnen nog steeds contact opnemen, het liefst per email, met:   euwland@tele2.nl,  Telefonisch: 06-18310171 (Elene Dijksman).

Wanneer?
22 december 2010 van 00.00 tot 00.00 uur
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.