Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Expositie Aart Alblas marconist van oranje

De meest gedecoreerde Dordtse oorlogsheld, geheim agent Aart Alblas (1918-1944), staat vanaf zaterdag 30 oktober centraal op een expositie in het museum 1940-1945 aan de Nieuwe Haven. De tentoonstelling draagt als naam: ,,Aart Alblas: marconist van Oranje.”

Voorzitter Theo J. Berendsen: ,,We hebben deze naam heel bewust zo gekozen, want Aart Alblas was de verbindingsman van de geheime acties in 1941 en 1942 van Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema. Deze oorlogsheld geniet een enorme bekendheid. Dat zal zeker weer blijken als ook op zaterdag 30 oktober de musical Soldaat van Oranje in première gaat.  Voor ons is dat dé aanleiding geweest om ons museum vanaf die dag enkele maanden in het teken te stellen van Aart Alblas.”

De Dordtenaar, die in september 1944 door de nazi’s in concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk werd omgebracht, wordt genoemd in twee boeken van Erik Hazelhoff Roelfzema. De meest bekende oorlogsheld van Nederland heeft zijn faam vooral te danken aan de film Soldaat van Oranje, die vanaf 1977 een klassieker werd. Het belangrijke aandeel van Aart Alblas in het werk van Erik Hazelhoff Roelfzema viel in de film weg.

Theo Berendsen: ,,Daarom vinden wij de komende expositie hard nodig om Aart Alblas recht te doen en zijn historische betekenis voor het voetlicht te brengen.  Hij is de bekendste verzetstrijder uit Dordrecht en afkomstig uit de kring van de gereformeerde kerk van het verzet, de Wilhelminakerk. In 2005 werd in Dordrecht een brug naar hem genoemd op de Staart, nadat het jarenlang stil was geweest rond Alblas. Toch schreef Aart Alblas belangrijke nationale historie, want hij verzorgde  in 1941 en 1942 lange tijd als marconist de enige directe verbinding tussen bezet Nederland en de regering in Engeland. Daarom kozen we voor  de titel: Aart Alblas: Marconist van Oranje . We hopen dat de aankondiging van de expositie mensen stimuleert om eventueel vergeten materiaal over Aart Alblas aan ons ter beschikking te stellen.”

De familie van Aart Alblas is betrokken bij het museum. Alle onderscheidingen van Aart Alblas – waaronder de hoge militaire Willemsorde – werden in 2004 in langdurig bruikbaar beschikbaar gesteld aan het museum 1940-1945.De voorzitter ten slot:  ,,Wij zijn als museum er erg trots op, dat wij met uniek materiaal over Aart Alblas zijn geschiedenis een plek kunnen geven en kunnen doorgeven. Juist door alle aandacht voor de musical Soldaat van Oranje is het goed dat iedereen weet dat er in Dordrecht een historisch juist verhaal wordt verteld .”

Wanneer?
Van 30 oktober 2010 00.00 uur tot 9 januari 2011 00.00 uur
Locatie:
Nieuwe Haven 27-28
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.