Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Film Brokeback Mountain

Film Brokeback Mountain

De veel geprezen maar omstreden film Brokeback Mountain wordt vandaag vertoond. In het christelijke Amerika is Brokeback Mountain baanbrekend geweest in de acceptatie van homo’s.

Over de film
Regisseur Ang Lee vertelt in deze aangrijpende film het verhaal van twee jonge cowboys in de jaren 60, Ennis del Mar (Heath Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal). Op de berg Brockeback Mountain hoeden ze samen schapen en tussen de twee ontstaat een diepe en liefdevolle relatie. Als de klus er op zit, proberen ze hun liefde voor elkaar te ontkennen en gaan ze ieder hun weg. Ze doen wat de maatschappij van ze wil: trouwen en kinderen krijgen. Als de twee mannen elkaar een paar jaar later weer ontmoeten, blijken ze nog steeds veel voor elkaar te voelen. Hun vriendschap wordt zelfs sterker en intiemer. Vanaf dat moment spreken Ennis en Jack in het geheim met elkaar af, maar hun verborgen relatie blijft moeilijk in stand.

Controverse
Brokeback Mountain leidde vanwege het thema van homoseksualiteit tot een aantal controverses. Een katholieke nieuwsservice in Amerika gaf de film een aanbeveling maar werd vervolgens door zijn lezers gedwongen de productie af te wijzen en de twee hoofdpersonen als labiel te classificeren. Twaalf uur vóór de première van de film besloot een bioscoop in Utah de film toch niet te vertonen. Recensenten hadden het over een baanbrekende film voor Amerika. Ook in andere landen werd de film niet toegejuicht. In China werd de vertoning van Brokeback mountain in alle bioscopen verboden. Ook in Turkije en Rusland werd de film heel terughoudend ontvangen. Behalve in Turkije en Libanon werd de film in geen enkel islamitisch land vertoond.

Awards
Brokeback Mountain heeft in totaal 78 prijzen in de wacht gesleept, waarvan drie Oscars (beste regie, best bewerkte script en beste soundtrack) en vier Golden Globes (beste dramafilm, beste regisseur, beste script en beste muziek). Ook internationaal werd de film geprezen met diverse awards, zoals De Gouden Leeuw voor beste film op het Internationaal Filmfestival Venetië, en de BAFTA (beste film, beste regie, beste mannelijke bijrol Jake Gyllenhaal en beste muziek) tijdens de British Film Academy.

Toegang: € 3,50

Wanneer?
Van 20 april 2011 19.00 uur tot 29 april 2011 22.00 uur
Locatie:
Centrale Bibliotheek, Groenmarkt 153
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.