Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Simultaan + Opendag (vanaf 10:00 uur)

Simultaan + Opendag (vanaf 10:00 uur)

Jacques Hennekes, kampioen van het naar de KNSB-competitie gepromoveerde Willige Dame uit Dordrecht, speelt vandaag een bijzondere simultaan.

Voor Jacques Hennekes is het een uitdaging met meerdere gezichten. Het schaakevenement is onderdeel van een grote open dag met allerlei festiviteiten van lunchroom den Witten Haen, ook bekend van twee bijzondere schaaktoernooien per jaar. De eerste den Witten Haen simultaan is een uitbreiding van de schaakmogelijkheden en daarvoor is de kampioen van de Willige Dame een logische keuze.

Jacques werkt als begeleider bij de Witten Haen waar voor mensen, met een beperking, toch in mogelijkheden wordt gedacht. De lunchroom valt onder de landelijke stichting Philadelphia Met de open dag wordt ook de doelstellingen waargemaakt. Het is direct een talentendag met als bijzonder welkom tussen 10 en 12 uur gratis koffie, thee of limonade.

Voor den Witten Haen is de open dag ook een try out. De tuin wordt de komende weken opnieuw ingericht en ook het terras wordt aangepast. De reden is ook dat het terras een historische naam krijgt tijdens een plechtige bijeenkomst vanaf 11 tot 12 uur. De naam Johanna herinnert aan een gereformeerde bejaardenhuis in een monument dat aan het terras grenst. Eerder krijgen twee zalen in den Witten Haen historische namen: De Gijs van Aardennezaal en de Stoopzaal.

Er is meer historie. Het oudste koor van Nederland, Toonkunstkoor Dordrecht, zal de plechtigheden muzikaal ondersteunen. Rondom de schaakborden zullen zeven kunstenaars in de tuin exposeren. Er klinkt nog meer muziek en er is een ballonnenwedstrijd.

Voor schaker Jacques Hennekes is het ook een thuiswedstrijd, want zijn club de Willige Dame speelt in poffertjessalon Visser. Deze horecazaak Visser zit naast den Witten Haen. Schaakmateriaal is dus bij de hand.

De simultaan in de tuin, ook onder zeer oude bomen, is bedoel als schaakpromotie. Schaakliefhebbers zijn welkom voor twaalf uur om verzekerd te zijn van een bord. Eventueel kunnen liefhebbers ook later aanschuiven. Jacques Hennekes, die vanaf september 2010 zowel intern als extern voor de Willige Dame speelt, vindt zijn sport ook een middel tot sociaal contact. Daarom hoopt hij dat schakers van alle leeftijden en nivo’s de weg weten te vinden naar de tuin. Bij slecht weer zal worden uitgeweken naar de van het Witten Haentoernooi bekende Gijs van Aardennezaal.

Wanneer?
7 mei 2011 van 12.00 tot 15.00 uur
Locatie:
in de binnenstadstuin achter een historisch pand aan de Groenmarkt 21
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.