Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Dordt open Stad 2011, Dordtse Kogelgaten Tocht, eerste oorlogsdag Weizigtpark in scène

Samen met Vereniging Oud-Dordrecht organiseert Dordt Open Stad een evenement dat draait om de eerste oorlogsdag in en rond het Weizigtpark. Het gedeelte dat Dordt Open Stad organiseert, is toegankelijk voor alle belangstellenden en zal bestaan uit een kogelgatentocht, de 'Dordtse kogelgaten tocht', het laten zien van de nog aanwezige kogelgaten in diverse gebouwen en het naspelen en daarbij het nabootsen van situaties uit de meidagen van 1940. 

De situaties worden zo getrouw mogelijk nagespeeld en dit zal plaatsvinden bij de het gebouw van Woonbron / het Koetshuis Weizigt bij de Krispijntunnel, de Julianakerk en Café Sebes. De acteurs kunnen naast het naspelen van de situaties ook interessante dingen vertellen over wat er zich heeft afgespeeld. Schroom dus niet om vragen te stellen!

Het evenement start om 14:30 bij het gebouw van Woonbron, Van Baerleplantsoen 26, Dordrecht (gevestigd naast het Weizigt natuur- en milieucentrum). Let op: Dit is niet 'Villa Weizigt', zoals vele andere media foutief vermelden...

Programma

Het volgende wordt hierna uitgebeeld: 

  • Nederlandse militairen worden verrast door luchtlandingen van Duitse militairen
  • De Duitse Fallschirmjäger (parachutisten) zullen de landing uitbeelden
  • Scène: 'Zuivering van de Krispijnseweg' - Deze laat zien hoe de Duitse militairen in eerste instantie toch in de verdediging moesten overgaan
  • Herdenking van de slachtoffers door een scène bij de Julianakerk
  • Bij café Sebes kan met de militairen worden gepraat en kunnen desgewenst uitrusting en bewapening bekeken worden.
  • Tijdens de scènes worden bezoekers gewezen op de nog aanwezige kogelgaten
  • Het open deel voor bezoekers is geheel gratis en duurt van 14:30 tot 17:00

Bereikbaarheid

U kunt het evenement het best bereiken via het OV (NS-station Dordrecht Centraal) of per fiets. Gezien de beperkte parkeermogelijkheden kunt u uw auto het beste in parkeergarage 'Spuihaven' aan Spuiboulevard 1 te Dordrecht. U zult dan echter wel een stukje moeten lopen, u volgt dan de Spuiweg richting Krispijn (deze is opgebroken voor verkeer, maar als voetganger kunt u hier wel langs, loopt dan naar rechts via een U-bocht de voetgangerstunnel in en aan de andere kant maakt u weer een U-bocht om vervolgens aan het einde van de klinkerweg rechtsaf te slaan, u bent dan bij het gebouw van Woonbron aangekomen. 

Als u per trein komt is het heel eenvoudig; U verlaat het station aan de "Krispijnzijde" en loopt dan rechtsaf het Weizigtpark in. U komt langs de vijver met fontein, steekt een bruggetje over en blijft rechts aanhouden, U ziet aan uw rechterhand het Natuur- en Mileucentrum. Hierachter bevindt zich het gebouw van Woonbron.

Fietsers kunnen hun fiets eventueel veilig stallen aan de centrumkant van het station en dan via de looptunnel ook naar de Krispijnzijde wandelen.

Video - alvast een voorproefje voor de Dordtse Kogelgaten Tocht:

 

Wanneer?
15 mei 2011 van 14.30 tot 17.00 uur
Organisator
Dordt Open Stad en Vereniging Oud Dordrecht
jensenmartijn@hetnet.nl
Locatie:
Van Baerleplantsoen 26, 3314 BH Dordrecht
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.