Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Mannen in overvloed

Wie op een ludieke manier wil kennismaken met de collectie schilderkunst van het Dordrechts Museum kan deze zomer deelnemen aan een van de verhalen op zaal. Een actrice gaat met een kleine groep bezoekers een uur op pad in het museum. Deze rondleiding is eigenlijk een kleine theatervoorstelling. De actrice vertelt aan de hand van de schilderijen namelijk het verhaal van Leentje de Graaf.

De fictieve figuur Leentje de Graaf komt uit een familie van verzamelaars. Haar grootvader verzamelde sigarenbandjes en haar vader landschappen. Zelf verzamelt zij ook; mannen. In het museum laat zij de mooiste en meest interessante mannen van het museum zien. Met de deelnemers aan het verhaal op zaal loopt de prachtig uitgedoste Leentje langs de historische portretten. Bij ieder portret vertelt zij uitgebreid waarom ze de man op het doek zo bijzonder vindt. Zo staat ze bijvoorbeeld even stil bij de portretten van Abraham en Jacob van Strij. Hoe kun je zien dat deze broers kunstenaars waren?  En Leentje heeft duidelijk haar voorkeuren. Een van de broers is volgens haar grappig, de andere man juist heel dapper. Door haar manier van kijken en vertellen, krijgen bezoekers de mogelijkheid om zelf ook eens anders naar details op schilderijen te kijken.

Het thema van de rondleiding Verzamelen sluit aan bij de grote verzamelaarstentoonstelling die nog tot 24 oktober in het Dordrechts Museum te bezoeken is. De tentoonstelling in de nieuwe vleugel van het museum laat zien hoe belangrijk particuliere verzamelaars zijn voor het museum. Aan verzamelaars als Leendert Dupper, Willem van Bilderbeek en Hidde Nijland dankt het museum onder andere de sterke collectie 19de-eeuwse schilderkunst met topstukken van Breitner, Weissenbruch en Toorop. De tentoonstelling brengt goed in beeld dat er ook vandaag de dag door een aantal mensen nog prachtig verzameld wordt in Dordrecht.

De Verhalen op zaal worden deze zomer op drie zondagen georganiseerd. Op 26 juni, 24 juli en 28 augustus start deze bijzondere rondleiding om 14.30 uur. Aanmelden kan bij de kassa van het Dordrechts Museum op de dag zelf. De rondleiding is geschikt voor het hele gezin en deelname is gratis.

Wanneer?
Van 26 juni 2011 14.30 uur tot 28 augustus 2011 00.00 uur
Locatie:
Dordrechts Museum
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.