Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Kors Monster Beiaardfestival

Kors Monster Beiaardfestival

Vandaag vindt het vijfde Kors Monster Beiaardfestival plaats. De jonge en talentvolle beiaardier Mannes Hofsink speelt het volledige beiaard oeuvre van de Dordtse componist Kors Monster. Het concert begint om 13.00 uur en wordt gevolgd door twee publieke examenconcerten van studenten van het Carillon Instituut Nederland. Om 17.00 uur is de uitreiking van diploma's en de afsluiting van het Kors Monster Festival.

De Dordtse pianist, dirigent en componist Kors Monster leefde van 1918 tot 1978. Hij componeerde een belangrijk oeuvre van beiaardwerken. De composities behoren tot de moeilijkst speelbare beiaardwerken. In samenwerking met de familie Monster wordt om de zoveel tijd een beiaardfestival georganiseerd en krijgt een talentvolle beiaardier de opdracht om de composities van Kors Monster op de beiaard van de Grote Kerkstoren uit te voeren. Een opdracht die eerder ten deel viel aan de beiaardiers Jaap van der Ende, Henry Groen, Boudewijn Zwart en Gideon Bodden. Deze keer is het de Meppelse stadsbeiaardier Mannes Hofsink. Zijn uitvoering van de composities van Kors Monster is tegelijk een proeve van bekwaamheid voor het eindexamen 'Proficient Carillon degree', dat gelijk staat aan het niveau 'Master-degree'.

Het examenconcert van Mannes Hofsink is in twee delen opgesplitst en is om 13.00 uur en om 16.00 uur te beluisteren. Enerzijds om de luisteraars beter te kunnen laten genieten van de toch wel complexe muziek van Kors Monster en anderzijds om Mannes een welverdiende adempauze te geven. Tussen de twee concerten door doen twee andere studenten van Carillon Instituut Nederland examen voor het einddiploma 'Substantial Carillon-degree' dat gelijk staat aan het niveau Bachelor. Lydia Zwart uit Nijkerkerveen speelt haar examenconcert om 14.00 uur, gevolgd door Bart Vervaat uit Alkmaar die zijn examenprogramma speelt om 15.00 uur. De examenconcerten bevatten de vereiste onderdelen voor het einddiploma van beiaardier: een arrangement van een compositie uit de barok- of klassieke periode, een origineel beiaardwerk uit de Vlaamse school, een beiaardcompositie van ná 1950 en een geïmproviseerde variatiereeks over een volksliedje.

Het spel van de kandidaten wordt beoordeeld door een internationale jury, bestaande uit Koen Cosaert, directeur Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' te Mechelen (België); Trevor Workman, directeur 'Georg Cadbury Carillon School' te Birmingham (Engeland); Elena Lelchuk, concertpianist te Berlijn (Duitsland); Vladimir Skliarenko, solohoboïst Philharmonia Orchestra Saratov (Rusland); Jan van Dijk, componist en voormalig docent diverse conservatoria in Nederland. Voorzitter van de jury is Boudewijn Zwart, directeur Carillon Instituut Nederland en stadsbeiaardier van Dordrecht

Na afloop van de examenconcerten is om 17.00 uur de uitreiking van de diploma's in de Torenhal. Daar wordtl ook in het bijzonder stilgestaan bij de muziekwerken van Kors Monster. Mannes Hofsink krijgt als dank voor zijn prestatie bovendien van de familie Monster de zogenaamde 'Kors Monsterklok' uitgereikt. Een echte bronzen klok met de naam van Mannes, van Kors Monster en afbeeldingen van de vier jaargetijden. De klok is ambachtelijk vervaardigd door de Duitse klokkengieter Perner te Passau. Programma's van de beiaardconcerten worden gratis verstrekt rond de toren. Iedereen is van harte welkom.

De concerten zijn het beste te beluisteren op de bankjes aan het Maartensgat en langs de Pottenkade.

Wanneer?
1 oktober 2011 van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie:
op de toren van de Grote Kerk
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.