Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Start: Expositie Tragedies to Remember

Dordrecht is de startplaats van de reizende expositie Tragedies to Remember die later onder meer ook te zien is in Museum Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oologs- en Verzetsmuseum Rotterdam en het Anne Frank Centrum in New York.

Tragedies to Remember is een gedichtenproject geschreven door Edjo Frank, in zowel het Engels als het Nederlands. Het is ingebed in een multimediale tentoonstelling.

Edjo Frank (1949) schreef poëzie die is gebaseerd op de geschiedenis van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, waarbij het grootste deel van zijn familie werd omgebracht in Auschwitz en andere vernietigingskampen. Het is een serie sobere en scherp getekende kleine gedichten in de Haiku vorm. Deze Engelse gedichten, inmiddels gepubliceerd in het Amerikaanse universiteitsmagazine “Journal of Jewish Studies”, heeft Edjo Frank daarna opnieuw in het Nederlands geschreven. Ze worden ook in het Turks vertaald. Hij typeert ze als ‘kleine Joodse gedichten over wanhoop en hoop’.

De expositie bestaat uit een documentaire met zestien “oude” en “nieuwe” Nederlanders, die ieder een gedicht voordragen, gecombineerd met filmbeelden uit het Rotterdam, waar zijn grootouders een winkel hadden, van voor 1940 en uit de eerste oorlogsjaren. Er is een video-installatie van de linosneden door de Dordtse beeldend kunstenares Diana van Hal en de poëzie, panelen met foto’s en documenten uit het familie-archief van Frank. Er is ook een boekwerk met achtergrondinformatie.

Edjo Frank: “Het project en de expositie willen een brug slaan tussen ervaringen uit de geschiedenis en vragen die mensen van nu bezighouden, over anders zijn, tolerantie en diversiteit.”

De eerste exemplaren van de gedichtenbundel Tragedies to Remember worden op zondag 2 oktober om 14.00 uur overhandigd aan burgemeester Arno Brok van Dordrecht.

Nadere informatie op de website

Wanneer?
3 oktober 2011 van 00.00 tot 00.00 uur
Locatie:
in gebouw De Berckepoort, Voorstraat 220
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.