Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Film Eerste Vrije Statenvergadering in het Hof in 1572

Film Eerste Vrije Statenvergadering in het Hof in 1572

Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht keert deze zomer terug naar het ontstaan van de Staat der Nederlanden. Via een 3D film neemt het bezoekers van het historische hofkwartier mee naar de begintijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen in het toenmalige Augustijnenklooster de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond.

Op die 19e juli van het jaar 1572 kwamen in het diepste geheim afgevaardigden van Prins Willem van Oranje, de steden Gorinchem, Oudewater, Gouda, Leiden, Haarlem, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Edam, Monnickendam en Dordrecht, vertegenwoordigers van de adel en de beruchte geuzen bijeen in de eetzaal van het klooster. Afgesproken werd om 650.000 gulden uit te trekken voor de opstand tegen de Spanjaarden en Willem van Oranje uit te roepen tot stadhouder en bevelhebber van leger en vloot. Lumey, aanvoerder van de watergeuzen, werd benoemd tot admiraal. Hierna werd 76 jaar oorlog gevoerd en ontstond in 1648 het onafhankelijke Nederland.

De voormalige eetzaal van het klooster heet niet voor niets Statenzaal en boven de tentoonstelling in de hal prijkt dan ook de tekst: in Dordrecht is onbedoeld een natie geboren. De nieuwe eigentijdse film, die van zondag 3 juli tot en met 25 augustus tijdens openingstijden in de Statenzaal wordt vertoond, belicht de belangrijkste gebeurtenissen in het jaar 1572 en laat zien hoe de vergadering de geschiedenis van ons land blijvend heeft beïnvloed. ,,Het is maar de vraag hoe Nederland eruit had gezien als dit niet was gebeurd,” zegt hoofd publieksactiviteiten Iris Knapen van DiEP. ,,Dan hadden we in ieder geval geen Oranje op de troon en geen Wilhelmus als volkslied. Waren we dan vrij en onafhankelijk? Waren we dan allemaal katholiek? Waren we dan überhaupt Nederlanders?”

Vijf jaar geleden toonde Dordrecht ook al een film over de Eerste Vrije Statenvergadering in het Hof en ook die visuele geschiedenisles trok veel bekijks. ,,We kregen hier Duitsers, Italianen en Chinezen over de vloer, maar ook veel Nederlandse toeristen. De meeste van hen wisten niet dat hier het officiële startsein werd gegeven voor de strijd tegen de Spaanse overheerser,” zegt Knapen. Om dat stukje geschiedenis zowel nationaal als lokaal meer bekendheid te geven, heeft de Dordtse gemeenteraad eind mei besloten Het Hof grondig te laten verbouwen. In verschillende zalen zal niet alleen de Eerste Vrije Statenvergadering als basis voor de Nederlandse staat worden belicht, maar ook de Synode van Dordrecht (1618-1619) als basis voor het Nederlandse protestantisme en de Statenbijbel. Andere zalen zullen onder meer de gouden Middeleeuwen van de oudste stad van Holland, de Sint Elisabethsvloed in 1421 of de gilden en het stadsbestuur in de 16e en 17e eeuw belichten.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag: 11:00-17:00 uur.
Zondag 13:00-17:00 uur.

Entree gratis.

Wanneer?
Van 3 juli 2011 00.00 uur tot 30 oktober 2011 00.00 uur
Organisator
DiEP
Locatie:
Hof 12
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.