Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Twee nieuwe tentoonstellingen in het Dordrechts Museum

Twee nieuwe tentoonstellingen in het Dordrechts Museum

Vanaf zondag 20 november is de tentoonstelling What’s Up! De jongste schilderkunst in Nederland te bezoeken. Die dag opent ook de tentoonstelling rond De Scheffer 2011 met werk van winnaar Kim van Norren. De tentoonstellingen geven een representatief beeld van de stand van de hedendaagse schilderkunst in Nederland.

Een mooie balans
What’s Up! De jongste schilderkunst in Nederland is voortgekomen uit de behoefte die bij een breed publiek werd opgemerkt om een overzicht te hebben van de schilderkunst. Wat is hedendaagse schilderkunst? Wat is er gaande en wat heeft zich in de breedte van de hedendaagse schilderkunst in de afgelopen jaren aangediend?De samenstellers van de tentoonstelling, Moniek Peters van het Dordrechts Museum en Gerrit Willems van het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht,beseffen dat het presenteren van een stand van zaken een gewaagde onderneming is. Enerzijds willen zij met What’s Up! het werk van kunstenaars laten zien die nog aan het begin van hun loopbaan staan, maar toch al kunnen rekenen op erkenning van hun werk. Anderzijds willen ze een waarderende en kritische keuze maken uit het brede aanbod -en mogelijk enkele verrassingen tonen- van kunstenaars die nog relatief onbekend zijn. Uiteindelijk hebben zij een mooie balans weten te vinden en hebben zij dertig kunstenaars geselecteerd.

Familie
Behalve aan de actualiteit schenkt de tentoonstelling ook aandacht aan de traditie. Voor die traditie - schilderkunst is immers bij uitstek een historische bepaalde discipline – wordt het begrip ‘familie’ gebruikt, zoals dat door de kunstenaar Jan Dibbets ooit is omschreven. Een kunstenaar, zo ongeveer redeneert Dibbets, weet zich deel van een artistieke familie. Een familie met verschillende generaties en verspreid over de hele wereld. Wat gebruikt een schilder van zijn vakgenoten en wat verwerpt hij? Daar gaat het in dit verband om. Het publiek ziet de voorkeuren en familieverwantschappen van de dertig kunstenaars in de tentoonstelling terug in een reusachtig schilderij van de kunstenaar Gijs Frieling. Het ‘schuttersstuk’ wordt als een apotheose in de tentoonstelling gepresenteerd.

De Scheffer
Een van de geselecteerde kunstenaars is Kim van Norren (Soest, 1980). Zij is tevens de winnaar van De Scheffer 2011. Deze tweejaarlijkse prijs van Vereniging Dordrechts Museum voor een talentvolle jonge kunstenaar bestaat uit een aankoop van een kunstwerk ter waarde van circa €5.000,- en een presentatie in het Dordrechts Museum. Vanaf 20 november is werk van Van Norren te bezichtigen.

Kijk voor meer informatie over openingstijden en het actuele activiteitenprogramma op de website

Wanneer?
Van 20 november 2011 00.00 uur tot 1 maart 2012 00.00 uur
Organisator
Het Dordrechts Museum
Locatie:
Museumstraat 40
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.