Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

1e NK Stoepranden

1e NK Stoepranden

Vandaag wordt het eerste Nederlands Kampioenschap Stoepranden georganiseerd. Op de historische Groenmarkt strijden die dag 512 deelnemers om de titel in een spel dat iedereen wel eens heeft gespeeld, maar dat tegenwoordig een beetje in de vergetelheid is geraakt.

Voor Dordtenaren Casper van Eijsden, Peter Blom, Rinie Boon en Karin Hamels was dat nu juist de reden om een NK te organiseren. Het ludieke idee ontstond in de kroeg en iedereen die ervan hoorde raakte meteen enthousiast. Het spel zal velen doen terugdenken aan hun jeugd.
Van Eijsden: ,,Ik stoeprandde als kind hele dagen. Tegenwoordig zitten mijn kinderen met de Playstation via internet tegen elkaar te spelen of hangen ze voor de tv.”
Wie op Google stoepranden intikt, vindt nog wel de spelregels. Die zijn als volgt: twee spelers gaan tegenover elkaar staan en proberen de bal op de stoeprand te mikken. Als hij terugkaatst levert dat een punt op en mag de speler die de bal heeft gegooid naar voren lopen om de bal te vangen. Zo komt hij dichterbij te staan en kan hij gemakkelijker scoren. Als hij vervolgens mist, mag de andere speler hem raakgooien en staat hij weer op nul.

Het spel wordt al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw gespeeld en is nog steeds populair in het Parc de la Cuitadella in Barcelona. In Nederland is er een kleinschalig Groninger kampioenschap.

Maximaal 512 deelnemers houden vanaf 11.00 uur een afvalrace. Rond 18.30 uur wordt de finale verwacht. Deelnemers aan het NK kunnen zich inschrijven via de website, waar ze ook meer informatie over het toernooi kunnen vinden.

De organisatoren hebben zich verenigd in de Stichting 1e NK Stoepranden. ,,Zo kunnen we de opbrengst schenken aan een goed doel,” legt Van Eijsden uit. Dat goede doel is de Stichting Theater in Kinderziekenhuizen (TIK), die al 25 jaar met verschillende vormen van spel en muziek optreedt voor kinderen in ziekenhuizen in heel Nederland. Daarom is de organisatie nog steeds op zoek naar sponsors.

Tijdens de wedstrijddag is er van alles te doen in de binnenstad. ,,Het gaat een echt feestje worden,” zegt Van Eijsden.

Wanneer?
6 mei 2012 van 11.00 tot 18.30 uur
Locatie:
de Groenmarkt
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.