Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

de Dordtse Dag van de Poëzie

de Dordtse Dag van de Poëzie

Kwalitatief hoogstaande poëzie op verrassende locaties, dat is de Dordtse Dag van de Poëzie. Het thema: Winkeldichters. Als bezoeker maakt u een poëzietour langs vijf winkels, waar dichters van naam optreden. Een bijzondere manier om kennis te maken met onbekende, maar ook gevestigde woordkunstenaars!

Over de Dordtse Dag van de Poëzie
Al sinds 2006 maakt de Dordtse Dag van de Poëzie de dichtkunst op een laagdrempelige manier toegankelijk voor een breed publiek. Deze dag is een initiatief van Stichting DordtLiterair, die met verschillende activiteiten de cultuur van taal en letteren wil stimuleren. De stichting bestaat uit de Bibliotheek A tot Z, Jacoline de Heer en Herman Marres. Stadsdichter Marieke van Leeuwen denkt ook mee over het programma van de Dordtse Dag van de Poëzie.

Poëzietour
Vandaag doen Bruidsmode Lielé, De Luthiers Atelier voor viool- en gitaarbouw, Antiquariaat Het Kunstmagazijn, Stadsbrouwerij Dordrecht en Wonen in de Winkel dienst als poëziewinkel, speciaal ingericht voor een optreden van een dichter van naam.

Peter M. van der Linden treedt op in Bruidsmode Lielé, Voorstraat. Rap-elementen, klankimprovisaties, absurde humor en haarscherpe observaties, dat is Peter M. van der Linden. Al bijna tien jaar betreedt hij de planken van festivals als GDMW, Gedignag, Gentse Feesten en de Wintertuin. En niet onverdienstelijk, in 2003 werd hij poëzie-performer van België en in 2005/ 2009 sleepte hij de derde en tweede prijs van het NK Poetry Slam binnen. Van der Linden heeft twee bundels uitgebracht en geeft ook regelmatig workshops poëzie aan scholieren.

Lieke Marsman treedt op in Wonen in de Winkel, Groenmarkt. De jonge Lieke Marsman gooit hoge ogen bij Nederlandse poëzierecensenten. En terecht, want met haar dichtbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud won zij in 2011 de C. Buddingh’ prijs voor het beste poëziedebuut. De Volkskrant over Marsman: ‘De scherpte van haar taal, haar geheel eigen blik op de wereld en de grote innerlijke noodzaak die uit haar gedichten spreekt, maakt Lieke Marsman tot de meest belovende dichter.’

Joke van Leeuwen treedt op Het Kunstmagazijn, Voorstraat. Joke van Leeuwen is actief als kinderboekenschrijfster, illustratrice, dichter, romancier, cabaretière en vertelster. Haar levendige, originele en prikkelende werk is veelvuldig bekroond met prijzen uit binnen en buitenland. Van Leeuwen belicht met zowel haar geschreven als getekende werk vaak de keerzijde van het bestaan.

Tonnus Oosterhoff treedt op De Luthiers Atelier voor viool- en gitaarbouw, Voorstraat. Tonnus Oosterhoff dicht onder andere over televisieprogramma’s, klemmende deurtjes, barbecue en zelfmoord. Hij zegt dat zijn werken ‘stelsels van uitspraken zijn’, die de lezer moeten verleiden om ‘Zo is het!’ te roepen, ook als wat hij zegt helemaal niet waar is. Dit jaar zal Oosterhoff de P.C. Hooftprijs ontvangen voor zijn volgens de jury ‘in hoge mate vernieuwende poëzie’.

Bart Moeyaert treedt op in Stadsbrouwerij Dordrecht, Buddingh’ plein. Toen de Vlaamse Bart Moeyaert negentien jaar was, debuteerde hij met het bekroonde en meermaals vertaalde Duet met valse noten. Deze dichter zegt nooit zomaar iets. Hij noemt altijd iets meer, iets extra. De onderliggende betekenis en meerdere lagen in Moeyaerts werk maken zijn gedichten veelzijdig: u kunt ze puur ter ontspanning lezen, of ze ontleden en proberen elke betekenis eruit te halen.

Muziek door David Groeneweg Tijdens de poëzietour en in de bibliotheek komt u muzikant David Groeneweg tegen, bekend van de band The Circumstances. Hij schrijft nummers over existentiële problematiek, naargeestige feestjes, as op nieuwjaarsdag en de komst van een verlossend koninkrijk. Zijn muziek onderscheidt zich doordat een krachtige sound wordt gecombineerd met een gevoelige, poëtische inhoud. Fijnzinnige teksten en het breekbare stemgeluid van Groeneweg vervullen hierbij een sleutelrol.

Als bezoeker wandelt u onder leiding van een gids langs de vijf winkels in de binnenstad. In Centrale Bibliotheek Dordrecht is van 12.30 – 18.00 uur een poëzielounge, boekverkoop- en uitleen, poëziefilms, zitzakken en een hapje en drankje. Voor iedereen gratis toegankelijk.

Meer info en tickets
Meer informatie is te vinden op de website en in de Dordtse Dag van de Poëzie-folder, binnenkort verkrijgbaar in de Dordtse vestigingen van de Bibliotheek A tot Z en op verschillende locaties in Dordrecht.
Tickets kosten € 9,50 (normaal) en € 7,50 (CJP). Tickets zijn te koop in Centrale Bibliotheek Dordrecht (normaal en CJP) en op de website (alleen normaal). Bij aankoop van uw ticket kiest u een aanvangstijd van de tour, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 of 16.00 uur.

Wanneer?
6 mei 2012 van 14.00 tot 00.00 uur
Organisator
de Bibliotheek A tot Z
Locatie:
Zie bericht
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.