Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Literatuurcolleges voor de ervaren lezer

Literatuurcolleges voor de ervaren lezer

Stichting Perspektief en de Bibliotheek A tot Z organiseren gezamenlijk een aantal literatuurcolleges voor ervaren lezers die naar literaire verdieping zoeken en het leuk vinden om hun leeservaringen met mede-cursisten te delen. In een reeks van zeven avonden leidt neerlandicus Kees Voorbij groepen van maximaal twintig lezers de winter door.

Invulling literatuuravonden
 
Als voorbereiding op elke literatuuravond leest de cursist een boek dat hij heeft gekozen uit een speciaal voor elke bijeenkomst samengesteld lijstje met leessuggesties. Bijna alle avonden kennen dezelfde opbouw: voor de pauze geeft Kees Voorbij een inleidend college rond een thema of kennisgebied. Na de pauze volgt een bespreking en uitwisseling van leeservaringen met het thema van de avond.

Voor elk thema wordt op de voorafgaande avond een voorzet gegeven in de vorm van tien bruikbare titels die aansluiten bij het thema dat een volgend keer wordt besproken. Uit die titels kiezen de deelnemers hun leesnummer. De bibliotheek wil behulpzaam zijn bij het reserveren van de voorgestelde titels. Door de diversiteit in de boekkeuze kan het thema van de avond veelzijdig aan de orde komen. De keuze blijft niet beperkt tot de Nederlandse literatuur. Voor de eerste gratis, oriënterende bijeenkomst wordt niet gewerkt met een keuzeroman.

De thema’s voor de avonden zijn als volgt:

1e Avond: inleidend college over schijn en wezen van literatuur, over de grondbeginselen van literatuur. Aan de orde komen werking en functie van de verbeelding en haar verhouding tot de realiteit. Na de pauze: Uitwisseling van op dit thema aansluitende leeservaringen; tevens vaststelling van de exacte invulling van de cursus;

2e Avond: college over literaire termen en begrippen die algemeen worden gehanteerd bij analyse van verhalen en romans. Bespreking van een gelezen keuzeroman* rond het thema ‘Ontspoord’: over hoofdfiguren die de weg kwijt zijn in hun leven;

3e Avond: college over literatuur en psychologie. Welk beeld van de mens geeft de literatuur in verschillende periodes van de cultuurgeschiedenis? Hoe zien we onszelf gespiegeld in de letteren? Wat zijn belangrijke middelen van de auteur om een overtuigend spel van karakters te laten ontstaan? Aansluitend hierop gedachtewisseling over een keuzeroman passend bij het thema literatuur en psychologie.

4e Avond: college over schrijverslevens / (auto)biografische roman. Het speelveld van de literaire biografie ligt tussen verbeelding en werkelijkheid. Via de fictie wordt van een personage uit de werkelijkheid een zo betrouwbaar mogelijk beeld gegeven. De deelnemers lezen een zelfgekozen biografie en omschrijven in het kort de kwaliteiten van die biografie.

5e Avond: college over de relatie literatuur en filosofie. In sommige romans zijn de hoofdpersonages dragers van ideeën. Anders dan in een filosofisch referaat worden in een filosofische roman de ideeën vormgegeven in vlees en bloed. Het subjectieve karakter en de literaire stijl zijn ook eigenschappen van het essay. We lezen en bespreken op deze avond een ideeënroman of essaybundel;

6e Avond: college over het Boekenweekthema Vriendschap en andere ongemakken. Ongetwijfeld vinden we tegen die tijd in de media veel informatie over de literaire verwerking van dit thema. Het is een onderwerp dat we allen uit de praktijk van het bestaan kennen. Goede literatuur weet het wezen van vriendschap verrassend in het licht te stellen, ook waar teleurstelling overheerst. Na de pauze behandelen we het Boekenweekgeschenk en/of een keuzeroman* rond dit thema;

7e Avond: college over poëzie lezen: Waarin verschilt poëzie van proza? Wat zijn de literaire middelen waarmee een dichter werkt? Waarin verschilt de poëzie van dichters als Rutger Kopland, Leo Vroman, Herman de Coninck, Esther Jansma e.a.? We werken tijdens deze avond met een aangeboden bloemlezing. We sluiten de cursus af met de vraag: hoe verder te lezen?

Achtergrondinformatie Kees Voorbij
Kees Voorbij behaalde zijn doctoraal Nederlands aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met als hoofdrichting Moderne Letterkunde. Daarnaast haalde hij een bevoegdheid voor tekenleraar en kunstcoördinator. Het grootste deel van zijn loopbaan was Kees Voorbij docent Nederlands. Gedurende vier jaar was hij gedetacheerd bij een uitgeverij voor de ontwikkeling van educatief materiaal voor kunstzinnige vorming voor Havo/Vwo. Kees Voorbij geeft voor uiteenlopende doelgroepen lezingen, interviewt bekende auteurs en begeleidt regelmatig het opzetten van leesgroepen. Als bestuurslid van Stichting Perspektief maakt Kees Voorbij zich sterk voor literaire activiteiten voor Dordrecht en omgeving. Zo was hij een aantal jaren coördinator van de werkgroep ‘Dordtse Dag van de Poëzie’.

Kosten, data en inschrijving
De kosten voor de gehele reeks van zeven cursusavonden bedragen € 70-, de eerste avond is ter oriëntatie en gratis toegankelijk.Geplande data:
1e avond dinsdag 29 november 2011
2e avond dinsdag 13 december 2011
3e avond dinsdag 10 januari 2012
4e avond dinsdag 7 februari 2012
5e avond dinsdag 6 maart 2012
6e avond dinsdag 10 april 2012
7e avond dinsdag 8 mei 2012

Geïnteresseerden kunnen zich voor de literatuuravonden aanmelden via de website.

Wanneer?
Van 29 november 2011 20.00 uur tot 8 mei 2012 22.00 uur
Locatie:
in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt 153
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.